Kedd, 2024-05-07, 01:03
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2011 » Augusztus » 1 » Új rendszerben riaszt az OMSZ
15:26
Új rendszerben riaszt az OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az "Új Magyarország Fejlesztési Terv" (NFT II.) keretében a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) lehetőséget felhasználva pályázatot nyújtott be az e-környezetvédelem területén informatikai fejlesztések megvalósítására. Célja egy olyan meteorológiai fejlesztés megvalósítása, amely lehetővé teszi a veszélyes időjárási jelenségek detektálását, követését és előrejelzését hazánk kistérségire lebontva.

Az ipari és informatikai társadalom egyre inkább érzékenyebbé válik a külső, természeti hatásokra. A pusztító természeti erők közül Magyarországon elsősorban a légköri folyamatok által keltett veszélyekre kell számolnunk: pusztító szélviharokra, jégesőkre, árvizekre vagy forróságra és aszályra. Napjainkra egyre inkább látható jelei vannak a globális éghajlatváltozás hatásainak is, amely térségünkben elsősorban a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedésében nyilvánul meg. Az időjárási csapások erős tér és időbeli szórást mutatnak, karakterisztikus méretüket tekintve egy földrajzi kistérség méretétől egészen országrésznyi méretig változhatnak.

A meteorológiai módszertana, valamint a számítástechnika fejlődése napjainkra lehetőség biztosít arra, hogy az elkövetkezendő néhány órára előre meglehetősen nagy tér és időbeli felbontással és jó beválással jelezni tudjuk a pusztító légköri jelenségeket. Ennek a célnak a megvalósítását szolgálja a projekt, amelynek konkrét célkitűzései az alábbiak:

  • Elsődleges cél, hogy Magyarország valamennyi kistérségére 1-3 órára előre objektív alapú időjárási veszélyjelzést készítsünk, amely tartalmazza a várható legerősebb széllökés erősségét, a várható kritikus csapadék mennyiségét, jégeső vagy ónos eső előfordulását. Ide tartozik az érintett területekre történő speciális riasztások kiadása, az ún. hirtelen kialakuló lokális árvizek pusztító hatásainak csökkentésére. A riasztások minden 15 percben frissítésre kerülnek.
  • A második célkitűzés, hogy 6-12 órára előre figyelmeztető jelzést adjon minden kistérség számára, amely magába foglalja a fenti veszélyhelyzetek előfordulásának lehetőséget. A figyelmeztetések naponta négy alkalommal kerülnek frissítésre.
  • A harmadik célkitűzés, hogy a számítási kapacitás növelésével lehetségessé váló nagyobb tér és időbeli modellfuttatások, valamint a szakmai módszertani fejlesztések segítségével növeljük a riasztások beválását, megbízhatóságát, csökkentve a feleslegesen kiadott riasztások számát.
  • A projekt negyedik célkitűzése, hogy megfelelő infrastruktúrát biztosítson a meteorológiai információk minél szélesebb körű és nagy üzembiztonságú szétosztására, felhasználására.

A projekttel választ kívánunk adni a társadalom növekvő sérülékenysége, a klímaváltozás és az erőforrások beszűkülése okozta súlyos kihívásokra, csökkentve a társadalom kiszolgáltatottságát. A katasztrófavédelmi szervek, illetve a lakosság rengeteget tud tenni mindenekelőtt az életvédelem és a károk csökkentése terén, ha hiteles és korrekt előzetes figyelmeztetést, riasztást kapnak.

Megtekintések száma: 710 | Hozzáadta:: Imi | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 1
1 tornado75  
0 Spam
Szerintem ez a fejlesztés nagyon jó!Így sokkal pontosabban lehet előrejelezni a szélsőséges időjárási jelenségeket! smile

Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben