Hétfő, 2024-05-06, 23:23
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2011 » Augusztus » 26
61 éves rekord dőlt meg ma Budapesten.Újpesten 37°C-ig csúszott a hőmérő higanyszála, így megdöntve,a korábbi,1950.augusztus.26-i csúcsot.
Az országos rekord nem dőlt meg, ma a maximum Pakson volt, ahol 37,5°C-ot mértek.
Így az 1992-es évi, 38,6°C-os rekord nem került veszélybe.
Holnap már nem várható hőségrekord, ugyan is hidegfront érkezik, és Észak-nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre több helyen várható záporeső, zivatar, helyenként heves zivatar jégesővel, felhőszakadással!
Megtekintések száma: 682 | Hozzáadta:: tornado75 | Dátum: 2011-08-26 | Hozzászólások (0)

A Tejútrendszer szívében található egymillió naptömegnyi masszív fekete lyuk "táplálkozásáról" a Swift műhold által befogott gammasugár-áramlás árulkodott.

A csillagrendszerek többségének középpontjában van fekete lyuk, amelynek a tömege a Naphoz hasonló csillagok millióinak, sőt milliárdjainak tömegét is elérheti. Ezek a szupermasszív fekete lyukak a mágneses mezőjükben foglyul ejthetik a csillagokat, amelyeket elpusztít az árapályhatás. A csillagnak a fekete lyukhoz közelebb eső része ugyanis nagyobb gravitációs erőnek van kitéve, mint a távolabbi oldala. A csillag nyúlni kezd, majd szétesik.

A roncsok nem zuhannak be azonnal a fekete lyukba. Mielőtt elnyelné őket a fekete lyuk, nagy sebességgel spirális pályán haladnak a falánk képződmény körül, erős sugárzást kibocsátva. A folyamat eredményeként keletkező sugárzásokat már a távoli galaxisokban is megfigyelték.

A Swift által március 25-től elfogott jelek riadóztatták a csillagászokat. Tekintett ... Tovább »
Megtekintések száma: 520 | Hozzáadta:: lala53 | Dátum: 2011-08-26 | Hozzászólások (1)

Továbbra is erős kánikulát okoz a Kárpát-medence fölé áramló afrikai meleg levegő. A legmagasabb hőmérséklet délután 39 fok lesz, a Dél-Alföldön a Tisza mentén lesz a legnagyobb a meleg. A legmagasabb szintű hőségriasztás péntek éjfélig van érvényben.

Folytatódik a kánikula, az ország legnagyobb részén derült idő lesz. A hőmérséklet délután többnyire 34 és 39 fok között várható, így megdőlhet a napi melegrekord. A napi középhőmérséklet 27 fok körül alakul az ország legnagyobb részén, a déli, délkeleti megyékben 28 fok körül valószínű. Késő estére is csak 24, 30 fok közé hűl a levegő. Az ÁNTSZ legmagasabb fokozatú hőségriasztása szombaton 0 óráig van érvényben.

Kevés gomolyfelhő északkeleten, keleten lehet. Délután kia ... Tovább »

Megtekintések száma: 396 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-26 | Hozzászólások (1)

Belépés
Keresés
Naptár

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben