Hétfő, 2024-05-06, 21:47
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2011 » Augusztus » 15 » Titokzatos felhők Ausztráliában
12:11
Titokzatos felhők Ausztráliában
                                            

Ausztrália északi partvidékén évről évre titokzatos, cső formájú felhők jelennek meg. A felhők kialakulására nincs pontos magyarázat, de mivel a jelenség sehol máshol nem fordul elő ilyen gyakran, valószínűsíthető, hogy létrejöttében fontos szerepet játszanak a helyi földrajzi-meteorológiai sajátosságok.

A jellegzetes csőfelhők a Carpentaria-öböl felett jelennek meg általában 1-2,5 km-es magasságban, hosszuk pedig eléri az 1000 km-t. Főként ősszel figyelhetők meg, és az óceán felől a szárazföld felé mozognak 50-60 km/órás sebességgel.

Elérve a szárazföldet, megzavarják az ottani légáramlatokat: hirtelen szélrohamokat okoznak, intenzív alacsonyszintű szélnyírást (a szél magassággal történő megváltozását), illetve nagy nyomásváltozás figyelhető meg áthaladásuk során. Habár a felhők szemet gyönyörködtetőek, a repülőknek komoly gondot okoznak szélcsendes napokon, amikor - az előbb felsorolt jellemzőik miatt - kiszámíthatatlanná teszik a szélviszonyokat.

A meteorológusok szerint kialakulásuk frontrendszerekhez köthető, amelyek átkelve Ausztrália középső részén, az északi partvidék magas nyomású légtömegeibe ütköznek. Más meteorológusok azon a véleményen vannak, hogy a mezoskálájú cirkuláció (esetünkben a tenger és a szárazföld között kialakuló szél) felelős létrejöttükért.

Megtekintések száma: 536 | Hozzáadta:: Imi | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 2
2 zsófika98  
0 Spam
Én ilyen felhőt már láttam!

1 tornado75  
0 Spam
Valóban érdekes,és tényleg "rejtélyes" kialakulásuk.Azért élőben megnézném.
Mondjuk magyarázat talán az lehet,hogy a tenger felől érkező páradús légtömeg és a szárazföld felől érkező légtömeg találkozik,és egyfajta összeáramlás jön létre.Persze ez csak találgatás....

Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben