Kedd, 2024-05-07, 00:11
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2011 » Augusztus » 31 » Szebbek lettek a naplementék a Balatonnál
16:56
Szebbek lettek a naplementék a Balatonnál
Az elmúlt napokban vulkáni naplementéket láthatunk, amit az afrikai Nabro vulkánból származó aeroszoltartalom okoz, értesítette portálunkat Schmall Rafael. A keszthelyi egyetem kertészmérnök hallgatójáról, a különleges légköri jelenségek tehetséges fotósáról egy éve írtunk, amikor 22 fokos holdhalót örökítő képével aratott sikert. Rafael a szupercellás zivatarok megszállottja, aki F1-es tornádóról álmodik. Telefonján több száz naplementével tipikus férfiideál.
– Sokan látják a jelenséget, de nem tudják, hogy miért ennyire szép mostanában, s hogy mik azok a sugarak, a különleges színek – így Schmall Rafael, aki persze a magyarázatot is nyomban megadja. – A Nabro június 12-én este tört ki. A hamufelhő leülepedett, de a kén-dioxid az áramlatokkal messze eljutott. A magasban úszó vulkáni anyag visszaveri a nap fényét
Az a különleges még ezekben a naplementékben, hogy ha Csehországban vagy Ausztriában viharok tombolnak, azok több száz kilométeres árnyékot vetnek az égbolton. Ha vulkáni aeroszol van a levegőben, akkor látványos naplementéket produkálnak. E krepuszkuláris, másnéven szürkületi sugarak akkor jönnek létre, ha a Nap már a horizont alatt van és előtte hegyek, magas felhők takarják az eget, de azokat a Föld görbülete miatt nem látjuk. Így a sugarak alulról felfelé legyezőszerűen szétterjednek.
Schmall Rafael először augusztus elején látta a jelenséget Kaposfőről. A hidegfront aztán visszavetette a vulkániát, de augusztus 21-én megint előjött az izzó naplemente. Később már a szaharai homok is kiegészítette a ritka látványt.
Megtekintések száma: 515 | Hozzáadta:: lala53 | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 3
2 tornado75  
0 Spam
Nekem is van egy hasonló képem,csak nem a Balatonon készült!

3 lala53  
1 Spam
Tedd fel a fényképalbumba!

1 lala53  
1 Spam
Kicsit macerás volt,de sikerült a képet beraknom! biggrin smile

Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben