Hétfő, 2024-05-06, 20:32
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2011 » Augusztus » 30 » Mi történt nyáron? - Nyári összegzés
16:27
Mi történt nyáron? - Nyári összegzés
2011 Nyár meteorológiai szemmel nézve:

2011.Június időjárása:

A nyár első hónapja izgalmakban bővelkedett, de sajnos mindig a hétvégékre érkezett e lehűlés, s ez nagy bevétel kiesést okozott a vendéglátósoknak.

A hónap második napján egy hidegfront okozott heves időjárási eseményeket. Többfelé volt heves zivatar, felhőszakadással, jégesővel, szélviharral. A Dunakanyart egy, a Szlovákia felől elérő szupercella okozott heves eseményeket. Az ezután következő napokban is előfordultak záporok, zivatarok, melyek főként Északkeleten, illetve a Dunántúlon vonultak végig.
Június hatodikán labilis volt a levegő, és ennek köszönhetően ismételten heves időjárási események alakultak ki. Budapesten, több helyen, többször volt jégeső, felhőszakadás és szélvihar. Az OMSZ jelzése villámtérképe szerint 30.000 villám csapott le óránként!Gödöllőn egy villám csapott bele egy panzióba, mely kigyulladt. Pilisszentkereszten egy férfibe, Budapesten, a Margit-szigeten egy nőbe csapott bele a villám.
8.-án a Duna mentén igen labilis levegő volt, és a kellő szélnyírás is megvolt a heves zivatarok kialakulásához. A zivatar magja Kiskunhalast és környékét érintette. A zivatarlánc a Komárom-Dunaújváros-Kiskunhalas vonalon képződött, majd megindult kelet felé. Ezeken a területeken a vihar után megtépázott fák, megbontott tetők, elszakadt villanyvezetékek maradtak.
Június 9.-én folytatódtak az események, már a délelőtti órában beindult a zivatarképződés, és Kaposváron már reggel felhőszakadás és szélvihar volt. Több utcán hömpölygött a víz. A délutáni órákban is folytatódtak a zivatarok, Szegeden borsó nagyságú jég hullott, míg Miskolcon, és az ország ellenkező szegletében, Zalában is felhőszakadás árasztott el pincéket, utakat, míg egyes országrészekben semmilyen említést érdemlő időjárási jelenség nem volt tapasztalható.
Június 15.-én teljes holdfogyatkozás volt látható, az idő nem mindenhol engedte, hogy lássuk egy gyönyörű jelenséget.
23-án este érkező hidegfront előtt kialakult egy erős zivatarlánc, mely elérve a Duna vonalát, még jobban megerősödött, olyannyira, hogy egyes helyeken 90km/h-s széllel érkezett a vihar. A vihar végig vonult a Középső országrész északi tájain, ezek után elérte a Mátrát, és az Észak-keleti tájakat is, szintén viharos széllel, és sok esővel, majd 24.-én a hajnali órákban távozott hazánkból.
Június utolsó napján az időjárás egy elég cifra dolgot hozott létre: Kelet felől egy alacsony nyomású ciklon, Nyugat felől egy hidegfront közelített, melynek hatására az ország szinte minden pontján előfordult csapadék, eső, záporeső, zivatar formájában. A két időjárási jelenség miatt borult volt az ég, és a hőmérséklet nem emelkedett 25°C fölé.

2011.Július időjárása:


E hónap nem indult túl jól, ugyanis több helyen esett az eső, és borult volt az ég, és élénk vagy erős szél fújt. A következő napban sem volt rózsás a helyzet, egye helyeken mindössze 18°C-20°C volt a maximum.

Külön érdekesség, hogy míg hatodikán az Észak-keleti országrészben több helyen is borús, esős idő volt, ezek után 2-3 nap alatt 15°C-ot emelkedtek a maximumok!
Július 7.-étől folyamatosan emelkedett a hőmérséklet, szemben a júniusi hónappal, amikor rendre hétvégére romlott el az idő. E naptól kezdve országszerte 30°C fölé emelkedtek a csúcsok, és csapadék sem fordult elő, sőt még felhő sem volt az égen, és helyenként 35°C-36°C is előfordult.
Ezek után, nap, mint nap emelkedtek a maximumok, és kb. 2 hetet kellett várni némi felfrissülésre.A július7.-július 18.-ig tartó időszakban több helyen is minden nap hőség napnak számított!
13.-án azonban mind a szélnyírás, mind a labilitás megvolt ahhoz, hogy egy nagyon heves zivatar vonuljon végig a Keleti országrészben. Késő délután a vihar elérte Debrecent, méghozzá 126km/h-s széllel, és nagyméretű jégesővel. Debrecent elhagyva a vihar gyorsan elhagyta az országot. Debrecenben hatalmas károkat hagyva maga után, legfőképpen a város északi északnyugati részein pusztított, míg a repülőtéren egyáltalán nem észleltek jeget.
18.-án egy hidegfront vetett véget a júliusi hőségnek, és szárazságnak. A hidegfront komoly lehűléssel nem szolgált, de sok helyen voltak nagyon heves zivatarok, és sokfelé esett nagymennyiségű, helyenként 20-30 mm-t meghaladó összeg. Másnap keletre is megérkezett a hűvösebb idő, itt is zivatarokkal.
20.-án egy rendkívüli erős, úgynevezett szupercellás zivatar alakult ki a Dunántúlon, mely belépve a Duna-Tisza közén lévő labilis, párás, fülledt légtömegbe, csak még jobban megerősödött. Így a Közép-Magyarországi, az Észak-Magyarországi, és az Észak-Alföldi régiókra az OMSZ piros zivatarriasztást adott ki. Ennek megfelelően sok helyen volt orkán erejű szél (110km/h), nagyméretű jég (2-4cm) és lokálisan nagy mennyiségű eső (20- 50mm). Sok helyen leszakadt vezetékek, kidőlt fák, megtépázott tetők, szétvert konyhakertek maradtak a vihar nyomában. A nap folyamán több tubát – tornádókezdeményt- figyeltek meg, Kecskemét-Hetényegyházán, Hajdúnánáson, illetve a kora este kialakuló második zivatarban Tápiószőlősön is látható volt e jelenség.
A viharban leállt a Mátrai erőmű két blokkja. Elmondható, hogy az ország túlnyomó részén ez volt az év vihara, legalábbis idáig.
Ezek után az idő egy kissé megnyugodott, és már nem voltak ilyen heves események a hónap folyamán. Július 24.-e volt még eseménydús nap, és e napon is előfordult jelentős mennyiségű eső és viharos szél. A hónap további részében nem volt jelentős időjárási esemény.

A júliusi új, illetve régi melegrekordok:
2011.07.09. országos hőmérséklet rekord: 37,9°C Pécs (37,8°C,Szeged, 1927)
2011.07.09. budapesti hőmérséklet rekord: 36,7°C Újpest (35,2°C, 1927)
2011.07.10. országos hőmérséklet maximuma rekord: 24,4°C (24,0°C, Pécs, 1942)
2011.07.10.országos maximum hőmérséklet rekord: 39,1°C Túrkeve (37,5°C Szeged 1927)
2011.07.10.napi budapesti hőmérséklet rekord: 38,4°C Újpest (36,2°C 2002)
És még egy érdekesség:
A havi csapadékmennyiség a Pest megyei Tápiószőlősön 172,7mm volt. Ez kétszerese az átlagnak!


2011.Augusztus időjárása:

E hónap sajnos inkább aszályossá tette az ország teljes területét, csapadék csak Nyugaton volt, míg a Keleti országrészben alig volt valamennyi eső, sőt....


A hónap első napjától működik az OMSZ új, kistérségi riasztása, és megyei felbontású lett a figyelmezető előrejelzése.
5.-én este 21:46 perckor egy tűzgömb robbant föl Somogy megye felett. A villanást a Zalaegerszeg-Miskolc vonalon lehetett látni! Hangrobbanás is követte, ezt a Balaton környékén élők hallhatták.Ennek a meteoritnak egy darabja belehullott egy hatvani tóba. Csillagászok szerint Somogy megyében is földet érhetett a meteor!
8.-án egy hidegfront érkezett, és főként Nyugaton okozott felhőszakadást, egyes helyeken pedig jégesőt. A frontnak a Keleti országrészébe már csak a szele érkezett meg, több helyen 50-70km/h-s széllel érkezett maga a front.
12.-én érkezett a Perseidák meteorraj, itt az időjárás 100%-ban kedvezett, csak sajnos telehold volt.
15.-én újabb hidegfront érkezett, újabb zivatarok, újból csak Nyugaton. Ott viszont nagyon erős széllel, és bőséges esővel jelentkeztek a viharok. A zivatarvonal Nagykanizsa-Győr vonalban volt ereje teljében. Akkora üllője volt e zivatarnak, hogy Középső, sőt még a Keleti országrészben is látható volt, mikor mindössze még csak Győrnél járt. A zivatar azonban itt elgyengült, és megszűnt. A helyében az esti órákban ugyan újabbak képződtek, de ezek szintén csak a Dunántúlon fordultak elő.
23.-tól 27.-ig tartó időszakban jött az év második hőhulláma, ezért az OMSZ piros hőségriasztást adott ki az egész országra. Eszerint a napi középhőmérséklet tartósan meghaladta a 27°C-ot!
Ezen időszakban sorra dőltek meg a melegrekordok:
2011.08.24.országos hőmérsékleti rekord:39,1°, Bugac,(2007)
2011.08.24.budapesti hőmérsékleti rekord:36,6°C,(34,3°C,1918)
2011.08.25.országos hőmérsékleti rekord:39,2°C, Csávoly (Túrkeve,1943)
2011.08.25 budapesti hőmérsékleti rekord:38°C,(34,8°C,1890)
2011.08.26.budapesti hőmérsékleti rekord:37°C,(36,5°C,1950)
2011.08.26.országos minimum hőmérséklet maximuma:23,8°C, Pécs

27.-én hidegfront érkezett, mely szintén csak a Dunántúlon éreztette a hatását, záporokkal, zivatarokkal, és viharos széllel, a Balatonnál 100km/h-s lökést regisztrált az OMSZ! A viharos eseményeket élőben közvetítettük.
Pár érdekesség csapadék szempontjából:
A Pest megyei Tápiószőlősön 4,5mm
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tibolddarócon 4,3mm
A Békés megyei Bucsán 0mm a havi csapadék mennyiség
!


Tehát vége a nyárnak, és ezen a nyáron volt minden, ami kellett ezen évszakhoz: zivatar, hőség, hidegfront! Zivatar szempontjából nem volt rózsás a helyzet, hisz a viharok nagy része csak a Dunántúlt érintette.Sajnos nem mindig úgy alakult az idő, ahogy az embert tervezte volna, de az időjárás kárpótolt bennünket mindenért!

Az összegzést készítették:Imi, zsofika98, tornado75
Megtekintések száma: 488 | Hozzáadta:: tornado75 | Helyezés: 5.0/4
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben