Hétfő, 2024-05-06, 14:37
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2011 » Augusztus » 19 » Lefolyóvíz öli a korallokat
08:19
Lefolyóvíz öli a korallokat

A tengerek melegedése, a hajóroncsok és ráadásul a lefolyóvízben lévő baktériumok is okozói a karibi térségben élő korallok halálának amerikai kutatók szerint.

A vizsgálatok szerint emberi baktériumok fertőzik a kihalástól fenyegetett Elkhorn-korallokat  - Acropora palmata -, az érzékeny organizmusok fehér, hímlőszerű megbetegedést kapnak és elpusztulnak.

A Georgiai Egyetem szakértői eredményeiket a PLoS ONE című szaklapban mutatták be csütörtökön.

A kutatócsoport azonosította a kórokozót, és megállapították, hogy emberi fekáliától származik, amely egy a Key West-szigeten lévő szennyvíztelepről került a tengerbe.

Az Elkhorn-korallok ágai akár tíz centiméteres átmérőjűre is megnőhetnek, majd összekapcsolódva "mészkőtetőcskéket" formálnak, amelyek védelmet nyújtanak a halak és a tengerek egyéb lakói számára. Néhány ilyen tető akár 125 ezer éves is lehet.

A karibi térségben Floridától Venezuálig húzódó területen élő korallfajokat az Egyesült Államokban 2006-ban nyilvánították veszélyeztetetté.

Megtekintések száma: 396 | Hozzáadta:: Imi | Helyezés: 5.0/2
Összes hozzászólás: 1
1 tornado75  
0 Spam
A korallok az egyik legérzékenyebb élőlény csoportba tartozik.
Sajnos a nagy probléma az,hogy nem csak itt,a Karibi-térségben,hanem Ausztráliánál,a Nagy-korallzátonynál is tapasztaltak ilyet,mi több voltak olyan területek,amelyekről teljesen eltűntek!
A másik nagy probléma,az pedig az,hogy az emberek nagy része úgy gondolja,hogy a korallok növények.Hallottam már olyan embert,aki azt mondta,hogy vissza nőnek,mert növények. Hmmm,ez hatalmas tévedés,ezek mind állatok,az ún. virágállatok csoportjába tartoznak.Vannak olyan korallok is,amelyek már kisebb halakkal táplálkoznak.
Szintén nagy baj,hogy mindig csak veszélyeztetetté nyilvánítják a fajokat,megmentésük érdekében viszont csak kevés ember fáradozik!

Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben