Csütörtök, 2024-05-02, 11:27
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az "Új Magyarország Fejlesztési Terv" (NFT II.) keretében a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) lehetőséget felhasználva pályázatot nyújtott be az e-környezetvédelem területén informatikai fejlesztések megvalósítására. Célja egy olyan meteorológiai fejlesztés megvalósítása, amely lehetővé teszi a veszélyes időjárási jelenségek detektálását, követését és előrejelzését hazánk kistérségire lebontva.

Az ipari és informatikai társadalom egyre inkább érzékenyebbé válik a külső, természeti hatásokra. A pusztító természeti erők közül Magyarországon elsősorban a légköri folyamatok által keltett veszélyekre kell számolnunk: pusztító szélviharokra, jégesőkre, árvizekre vagy for ... Tovább »

Megtekintések száma: 706 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-01 | Hozzászólások (1)

Nedves, a sokéves átlaghoz képest több fokkal hűvösebb levegő áramlik Magyarország fölé hétfőn. Emiatt ismét erős felhősödés várható észak felől, újabb csapadéksáv éri el az országot. Elsősorban az északi megyében fog esni. A nyári kánikuláért egészen az Égei-tengerig kell utazni.

Észak felől ismét erős felhősödés várható, az ország nagy részén csak kevés napsütés lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 18 és 23 fok között várható, késő este 16 és 20 fok között valószínű.

Újabb csapadéksáv éri el az országot, emiatt több helyen számíthatunk ismétlődő esőre, záporokra, főként az északi megyékben. Néhol a délutáni gomolyfelhő-képződésből intenzívebb záporok is kialakulhatnak rövid idő alat ... Tovább »

Megtekintések száma: 431 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-01 | Hozzászólások (5)

A szelek szárnyán Magyarország fölött áthaladva Lengyelországig is eljut a szaharai viharok vöröses pora. A jelenség egyes kutatások szerint mérsékli a globális felmelegedést, ugyanakkor aszályt okoz, és rontja a nagyvárosok amúgy is szennyezett levegőjének minőségét.  A sivatagokból és más száraz kontinentális területekről a szelek évente több milliárd tonna port emelnek föl és szállítanak el hatalmas távolságokra (legutóbb Phoenix városát borította el porvihar az USA-ban). A légköri por befolyásolja a Föld energiaháztartását, éghajlati és környezeti viszonyait, de az összefüggés fordítva is igaz: a környezeti és klimatikus viszonyok hatással vannak a szél által szállított finomszemcsés t ... Tovább »
Megtekintések száma: 509 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-07-29 | Hozzászólások (0)

Már több mint egy hete feledésbe merült a Kárpát-medencében a napsütéses, meleg, nyugodt nyári idő. Mi várható a hétvégén, és mi a szokatlan időjárási helyzet oka?  Ez a hét az ország nagy részén eddig az átlagosnál 4-5, a Dunántúlon azonban nem egy helyen 8-10 fokkal hűvösebb, többnyire borongós, őszies hangulatú időjárást hozott. Pénteken is többnyire erősen felhős lesz az ég, de a Dunántúlon már hosszabb időre is kisüt a nap, és megerősödik az északnyugatira forduló szél. A Dunától keletre többfelé eshet az eső, záporeső, helyenként intenzív és jelentős csapadékkal kísért zivatar is kialakulhat. A csúcshőmérséklet mindössze 21 és 25 fok között valószínű. Szombaton a keleti, északkeleti megyékben lassan gyengül a ciklon ereje, itt további csapadékra van kilátás, miközben az ország más r& ... Tovább »
Megtekintések száma: 465 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-07-29 | Hozzászólások (0)

Míg A Dunántúlon tegnap szinte csapadékmentes volt az időjárás addig Keleten Északkeleten záporok zivatarok fordultak elő. A hét további részében is folytatódik ez a változékony idő főleg Keleten. Pénteken meglehetősen nedves, labilis légtömeg fogja kitölteni térségünket, emiatt az országban többfelé kell számítanunk majd záporok, nem egy helyen nagy mennyiségű csapadékkal kísért zivatarok kialakulására. Ez a labilis légtömeg még szombaton is meghatározza majd időjárásunkat, főként az ország keleti felében okozva újabb záporokat, zivatarokat. A Dunántúlra mindeközben megélénkülő északnyugati szél kíséretében már szárazabb levegő érkezik. Vasárnap sem örülhetnek a nyaralni vágyók, bár már kevesebb helyen - elsősorban északkeleten - alakulhat ki újabb csapadék, ... Tovább »
Megtekintések száma: 501 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-07-28 | Hozzászólások (0)

A sarkköri tájon valaha észlelt legnagyobb tundratűz 2007-ben annyi szén-dioxidot engedett a légkörbe, amennyit a tundra az előző fél évszázad során megkötött. Az alaszkai Északi Lejtőn, az Anaktuvuk-folyó mentén föllángolt tűz a bizonyság arra, milyen rövid idő alatt fordulhat a visszájára egy évtizedekig tartó folyamat. 

A tundravidékeken a talaj szerves anyagokat és akár több ezer éve megkötött szén-dioxidot tartalmazó rétegei alatt húzódik a permafroszt, az örökké fagyott réteg. Keveset tudunk arról, milyen hatást gyakorolnak a tundratüzek a helyi ökoszisztéma szén-dioxid-újrahasznosító képességére. A fagyos, lápos talajon kevéssé terjed tova a láng, ezért a felszíni vegetáció szőnyege alatt érintetlen marad a talajban megkötött szén-dioxid. A globális felmelegedés következm&eacut ... Tovább »

Megtekintések száma: 733 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-07-28 | Hozzászólások (0)

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósított projektnek köszönhetően átalakul az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztási rendszere, amelytől több pontosságot és hatékonyabb előrejelzést remélnek. A szolgálat az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében nyújtott be pályázatot a rendszer korszerűsítésére, a projekt megvalósítása még 2009 novemberében indult meg. A fejlesztések miatt augusztus 1-től már nem régiókra, hanem kistérségekre adnak majd ki előrejelzéseket és riasztásokat, a figyelmeztetéseket pedig megyékre bontva teszik majd közzé. Az új rendszer a meteorológiai szolgálat szakemberei szerint pontosabb lesz, a segítségével jobban behatárolhatják majd azokat a térségeket, ahol veszélyes időjárási jelenségek alakulhatnak ki. Az információk seg ... Tovább »

Megtekintések száma: 482 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-07-26 | Hozzászólások (9)

Egy Nyugat-Európa felől érkező ciklon felelős a múlt hét óta tartó lehűlésért és a sok csapadékért. Az előrejelzés szerint lassú javulás várható, de a hét második felében ismét megnő a záporok, zivatarok kialakulási esélye. Időjárásunkat már július elejétől változékonyság jellemezte. A hónap első két hete során egy nyugat-európai ciklon előoldalában igen meleg levegő érkezett fölénk, több melegrekord is megdőlt. Azonban a hónap közepén ez a ciklonális mező (alacsony légnyomású terület, élettartama jóval hosszabb - akár több hét is - lehet a benne található ciklonokéhoz képest) fokozatosan a kontinens középső tájai fölé helyeződött át. Ennek eredményeként több hullámban nedves levegő érkezett Magyarország fölé, a hét során gyakran és több helyen alakultak ki záporo ... Tovább »
Megtekintések száma: 432 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-07-26 | Hozzászólások (0)

A meteorológiai szolgálat által meghirdetett hőségriadó az Egyesült Államok lakosságának csaknem felét érinti, több mint 30 államban 141 millió ember fenyeget a túlhevülés veszélye. A keleti parti városokban szerdán 35 fok körüli hőmérsékleteket mértek, de a hőség csütörtökre megközelíti a 38 fokot. Némi enyhülést várhatóan csak a vasárnap hoz majd.
    
Washingtonban szerdán a csúcshőmérséklet meghaladta a 46 fokot. Dél-Dakota államban 1500 szarvasmarha hullott el a hőség miatt, Iowa keleti részén pedig felhólyagosodott a 380-as autópálya.
    
A páratartalom által is befolyásolt hőségérzetindex a meteorológiai szolgálat szerint több helyen elérte az 55 fokot. A kánikula legnagyobb veszélye, hogy éjjel sem enyhül, Chicagóban például a legalacsonyabb napi hőmérs&eacut ... Tovább »
Megtekintések száma: 421 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-07-21 | Hozzászólások (0)

A sokévi átlagnál hűvösebb lesz szerdától, amikor egy hidegfront érkezik a Kárpát-medence fölé. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint kedden még meleg időre kell számítani, a reggeli 14-21 Celsius-fokról délutánra 29-34 fokra emelkedik a hőmérséklet, de már ekkor is lehetnek szórványosan záporok, zivatarok.

Kedden még meleg idő várható, de szerdán sok esővel és viharos széllel megérkezik a hidegfront. A kánikula egy ideig nem tér vissza, a sokévi átlagnál hűvösebb lesz - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa hétfőn.

Bozóki István meteorológus az MTI-nek elmondta: hétfőn a délutáni, esti órákban többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, emiatt egyre többfelé lehet számítani záporesőre, zivatarra. Helyenként, elsősorban az ország keleti felében, akár felhős ... Tovább »

Megtekintések száma: 418 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-07-19 | Hozzászólások (0)

« 1 2 ... 26 27 28 29 30 »
Belépés
Keresés
Naptár
«  Május 2024  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben