Péntek, 2024-05-17, 02:51
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Szerdai napra az egész Magyarország kivétel az Észak Magyarországi régió piros riasztást kapott a hőségre. A napi középhőmérséklet 27°C fok felett alakulhat! Érdemes lesz rengeteg vizet fogyasztani. A hőség kifejezetten veszélyes azokra akiknek valami betegségük van, mert megterheli a szervezetüket! Nem csak Magyarországon van piros riasztás, hanem Németországban, ott az egész Ország piros riasztást kapott,  Szerbia Északi és Déli része, és Olaszország Nyugati része. Tovább fokozódik a meleg a hét második felében: szerdán hajnalban 16-22 fok várható, délutánra 33-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A hőség csütörtö ... Tovább »
Megtekintések száma: 407 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-23 | Hozzászólások (2)

A személyszállító vasúttársaság a rendkívül meleg időjárásra való tekintettel hétfőn délután és kedden a legmelegebb órákban díjmentesen szolgáltatja ki a pótjegyeket az InterCity vonatokra. A MÁV-START Zrt. a hőségre való tekintettel hétfőn 14 órától 18 óráig továbbá kedden 11 és 18 óra között az InterCity vonatok esetében elengedi a pótjegyek árát, továbbá a pót- és helyjegyköteles vonatokra csak a helyjegyeket (140,- Ft) kell az utasoknak megfizetni. Az intézkedést a vasúttársaság a hőség függvényében meghosszabbítja, de a Railjet járatokra - azok emelt komfortfokozata miatt - nem vonatkozik. A már előre megváltott pót- és helyjegyek esetében a komfortdíjat visszatéríti a vasúttársaság.

Megtekintések száma: 402 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-22 | Hozzászólások (0)

Rekordokat döngető hőséghullám jöhet jövő héten, a meteorológusok figyelmeztetik a lakosságot. artós hőségre kell készülni. Hétfőn elsősorban a Dunántúlon haladhatja meg a napi középhőmérséklet a 25 fokot, a hét közepétől pedig már az ország túlnyomó részén 27 fok fölött is alakulhat - mondta Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző munkatársa vasárnap az MTI-nek. Hozzátette, hogy nagyjából péntekig nem várható csapadék, csak néhol - elsősorban északkeleten - alakulhat ki egy-egy zárpor vagy zivatar. A nappali maximumok kezdetben több helyen 35, a hét második felében 37-38 fok körül alakulhatnak, és éjszaka sem fog jelentősen felfrissülni a levegő. Csonka Tamás megjegyezte: van rá esély, hogy a jövő héten ismét megdőlnek a napi melegrekordok. A hőséghullám ... Tovább »

Megtekintések száma: 397 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-22 | Hozzászólások (1)

Észak-Európában egy ciklon okoz borús,gyakran csapadékos időjárást,és a hőmérséklet sem alakul kellemesen,mindössze 13°C-20°C alakulnak a maximumok,és gyakran élénk vagy erős a szél.
Közép,- és Dél-Európában tombol a nyár,sok-sok napsütéssel,a hőmérséklet az
Ibériai-félszigeten 30°C-38°C hőség uralkodik,csapadék egyáltalán nincs,sőt felhők is alig zavarják a napsütést,legfeljebb csak Észak-Spanyolországban növekszik meg a felhőzet,viszont nagyon erős az UV-B sugárzás.
Itáliában és Görögországban is kellemes idő van,ott azért egy kissé mérsékeltebb a meleg,ám csapadék erre sem valószínű.A hőmérséklet csúcsértéke itt 30°C-34°C alakul,ezen belül Olaszországban van a melegebb.
A Kárpát-medence időjárását eleinte egy gyenge hidegfront alakítja,majd ezután visszatér a meleg,és egyre inkább emelkedőben lesznek a hőmérsékletek,olyanny ... Tovább »
Megtekintések száma: 554 | Hozzáadta:: tornado75 | Dátum: 2011-08-19 | Hozzászólások (0)

Az alig-alig mozgó gleccserek világában roppant gyorsnak számít, hogy az Antarktisz belső vidékein néhol évi 240 méteres sebességgel mozog a jég a tenger felé. Egyre-másra töredeznek, olvadnak fel a parti jégmezők, így egy idő után nem lesz, ami útját állja a belső tájak roppant jégtömegének. Ha pedig ez mind elolvad, akkor a világtenger szintje akár 60 méterrel is emelkedhet. Két magyar Antarktisz-expedíció vezetője szerint azért érdemes a fagyott földrészt kutatni, mert vannak olyan fontos információk, amelyeket csak így tudhatunk meg a Földről. 

Olyan erős volt a márciusi japán földrengés, hogy a cunami több nagyméretű jéghegyet szakított le az Antarktiszról, a Sulzberger selfjégről. A szökőár a március 11-i ... Tovább »

Megtekintések száma: 461 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-19 | Hozzászólások (1)

A tengerek melegedése, a hajóroncsok és ráadásul a lefolyóvízben lévő baktériumok is okozói a karibi térségben élő korallok halálának amerikai kutatók szerint.

A vizsgálatok szerint emberi baktériumok fertőzik a kihalástól fenyegetett Elkhorn-korallokat  - Acropora palmata -, az érzékeny organizmusok fehér, hímlőszerű megbetegedést kapnak és elpusztulnak.

A Georgiai Egyetem szakértői eredményeiket a PLoS ONE című szaklapban mutatták be csütörtökön.

A kutatócsoport azonosította a kórokozót, és megállapították, hogy emberi fekáliától származik, amely egy a Key West-szigeten lévő szennyvíztelepről került a tengerbe.

Az Elkhorn-korallok ágai akár tíz centiméteres átmérőjűre is megnőhetnek, majd összekapcsolódv ... Tovább »

Megtekintések száma: 402 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-19 | Hozzászólások (1)

Egy orosz cég tegnap bejelentette: üdülőhelyet alakítana ki 2016-ra 350 km-re a Föld körül.

Az úgynevezett Kereskedelmi Űrállomás vendégeinek négy kabin állna rendelkezésére. Külön alvóhellyel, zuhanyzóval, konyhával és egy irányító részleggel ellátva. Az űrnyaralás nem lenne túl olcsó, egy ötnapos kaland nagyjából 100 ezer fontba, azaz körülbelül 30 millió forintba kerülne.

A tervek szerint 2016-ban nyitna meg, és sokkal összkomfortosabb lenne, mint az űrhajósok számára készített Nemzetközi Űrállomás.

A turisták választhatnak, hogy függőlegesen vagy vízszintesen szeretnének aludni a szerkezetben. A megszokott űrhajós eledeleket ezenkívül ínyencségekre cserélnék, mint párolt borjúhús erdei gombával, fehérbabpüré, burgonyaleves és szilvakompót. A konyhában mikrohullámú sütő és hűtő egyaránt m ... Tovább »

Megtekintések száma: 384 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-17 | Hozzászólások (3)

Az orosz Tudományos Akadémia geofizikai szolgálata helyi intézetének közlése szerint a Sivelucs egy ideje 2-3 naponta lövell hamufelhőket, de ez volt az eddigi legnagyobb kitörés. A tudósok szerint azonban ez nem feltétlenül jelenti az aktivitás erősödését, és lehetséges, hogy a tűzhányó újra megnyugszik. Lakott településeket nem fenyeget veszély, viszont a repülőknek el kell kerülniük a térséget. A Sivelucs a legészakibb működő vulkán Kamcsatkán, a legközelebbi lakott település az ötezer lakosú Kljucsi. A hegy lába 1300 négyzetkilométeren terül el, abszolút magassága 3283 méter, de a jelenleg aktív, úgynevezett Fiatal Sivelucs 2800 méter magas. A vulkán mostani aktív periódusa 2006. december 4-én kezdődött.

... Tovább »
Megtekintések száma: 441 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-17 | Hozzászólások (1)

                                            
Mi történt 2010.08.16.-án? Egy egész Ország nem felejti el ezt a napot! 2010. augusztus 16-án egy több középpontú ciklon lassan átvonuló hullámzó frontrendszere alakította a Kárpát-medence időjárását. A napok óta tőlünk nyugatra hullámzó frontrendszer előtt az elmúlt napokban egy ún. meleg nedves szállítószalag fejlődött ki.

A középtroposzférában tőlünk nyugatra, északnyugatra már napok óta egy magassági hideg örvény helyezkedett el, amelynek előoldalán középszinteken több alkalommal időszakosan jelentős örvényesség advektálódott, amely időnként ... Tovább »

Megtekintések száma: 532 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-16 | Hozzászólások (5)

Káoszt okozott a negyven éve nem látott havazás Új-Zélandon. A hóesés kedd délután is folytatódott a fővárosban, Wellingtonban. A meteorológusok szerint "egyszer az életben" éri el ekkora csapadékot okozó hideg, antarktiszi levegő a szigetországot. Utoljára az 1970-es évek elején történt ilyesmi Új-Zélandon. Az iskolákat bezárták az ellehetlenülő közlekedés miatt. Mivel további havazás várható, arra figyelmeztették a lakosságot, számítsanak áramszünetekre.  A legnehezebb helyzetbe azok kerültek, akik még nem tudtak visszatérni otthonukba a Christchurchöt sújtó földrengés után - volt olyan, akik két gázpalackot is elhasználtak az utóbbi héten az ideiglenes szálláshelyek, a lakókocsik, sátrak fűtésére. A gazdasági elemzők attól tartanak, hogy a szokatlan havazás kihat a termelékenységre, mert a dolgozók egyszerűen nem ... Tovább »
Megtekintések száma: 589 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-16 | Hozzászólások (1)

« 1 2 ... 24 25 26 27 28 29 30 »
Belépés
Keresés
Naptár
«  Május 2024  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben