Péntek, 2024-05-03, 16:23
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

A fénylő meteoritrész augusztus 5-én hullott a tóba, s a vízben sisteregve merült alá. Az épp horgászó házaspár szerint rajtuk kívül több szemtanúja is volt a jelenségnek. Hatvan határába is érkezhetett egy darab az augusztus 5-én lehullott meteorból – állítja egy helyi horgász házaspár. Mint elmondták, az ominózus, másfél héttel ezelőtti estén a település szélén lévő úgynevezett „Sóderosnál” próbáltak halat fogni, amikor felfigyeltek a tűzgolyóra. A fénylő meteoritrész a tóba hullott, s a vízben sisteregve merült alá. Az épp horgászó házaspár szerint rajtuk kívül több szemtanúja is volt a jelenségnek.
Megtekintések száma: 360 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-16 | Hozzászólások (0)

                                            

Ausztrália északi partvidékén évről évre titokzatos, cső formájú felhők jelennek meg. A felhők kialakulására nincs pontos magyarázat, de mivel a jelenség sehol máshol nem fordul elő ilyen gyakran, valószínűsíthető, hogy létrejöttében fontos szerepet játszanak a helyi földrajzi-meteorológiai sajátosságok.

A jellegzetes csőfelhők a Carpentaria-öböl felett jelennek meg általában 1-2,5 km-es magasságban, hosszuk pedig eléri az 1000 km-t. Főként ősszel figyelhetők meg, és az óceán felől a szárazföld fel&ea ... Tovább »
Megtekintések száma: 534 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-15 | Hozzászólások (2)

Országszerte szép, nyári idő várható sok napsütéssel. A Kárpát-medence fölé hétfőn délutánig meleg, száraz levegő áramlik, majd a nap második felében a ciklon hidegfrontja eléri az országot. Estére mindenütt felhős lesz az ég, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

Az ország nagy részén több órára kisüt a nap. A hőmérséklet délután 28 és 33, késő este 20 és 25 fok között valószínű. A délutáni óráktól nyugat felől megnövekszik a felhőzet, estétől a középső országrészben is felhős lesz az idő, egyre többfelé várható záporeső, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Késő délutántól a Dunántúlon északnyugatira fordul a szél, sokfelé megerősödik, zivatar környékén viharos széllökések is lehetnek.

Kedden fels ... Tovább »

Megtekintések száma: 401 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-15 | Hozzászólások (1)

Az augusztusi időjárásból már az őszre és a télre próbáltak őseink következtetni... Lássuk csak:

Ha 1-je és 10-e között nagyon nagy a meleg, akkor zimankós tél lesz.

Lőrinc napja (augusztus 10.): Az őszre utal: ha szép idő van, akkor az ősz is szép lesz és hosszú – gyümölcs pedig sok és egészséges adatik.

Szent István napja (augusztus 20.): Bőséges gyümölcstermést jelez jó idejével is, de negyven napra előre az időt is a magáéhoz hasonlítja.

Bertalan napja (augusztus 24.): versenyre nem kél vele, s zivatarral előre nem jelzi, hogy ő akarja meghatározni az ősz (rossz) időjárását. Ismert még a „Szent István napi vihar” (mely az elmúlt években sajnos emlékezetessé tette e jeles napot), amely tulajdonképpen egy augusztus 20. ... Tovább »

Megtekintések száma: 458 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-13 | Hozzászólások (2)

A hidegfront csak hétfő délután érkezik, így a hétvégén most is strandidő várható, 30 fok körüli hőmérsékletekkel. Kellemesen felmelegszik a Balaton és a Velencei-tó vize, de a folyók meglehetősen hűvösek. Fronthatás nem várható, de a melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, és továbbra is erős az ultraibolya sugárzás.

A hétvége ismét a nyaralóké lesz, hisz a napos, meleg időben enyhülést adnak az addigra kellemes hőmérsékletűre melegedő tavak. A folyókban nemcsak az alacsonyabb hőmérséklet, hanem az egyéb veszélyek (például az erős sodrás) miatt sem ajánlatos most fürdeni. Nem dőlnek meg az eddigi hőmérsékleti rekordok sem, hisz nem számíthatunk extrém hideg éjszakákra és délutáni, aszfaltolvasztó hőségre sem.

Pénteken &eacut ... Tovább »

Megtekintések száma: 495 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-11 | Hozzászólások (3)

Már kissé erősödik a nappali felmelegedés a hideg éjszaka után, de az augusztusi melegre várni kell hétfőig. Egyre inkább egy nyugat-európai anticiklon határozza meg a Kárpát-medence időjárását.  Szerdán estefelé még előfordulhat zápor, zivatar - ilyesmi elszórtan a Tiszántúlon, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fordulhat elő. A zivatarokat helyenként 60 km/h feletti széllökés, 20 mm-t elérő csapadék és kis méretű jég kísérheti. Éjszakára mindenütt kiderül az ég, m&ea ... Tovább »
Megtekintések száma: 421 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-10 | Hozzászólások (1)

Érdemes lesz figyelni az eget, hiszen megérkezik a Perseidák meteorraj amely minden évben meglátogatja Földünket. Péntek éjszaka lesz a maximum. Óránkénti mennyiség 80db körül lehet. Sajnos a csillagnézést zavarhatja a hold fénye, hiszen telihold lesz. 
Megtekintések száma: 413 | Hozzáadta:: zsófika98 | Dátum: 2011-08-10 | Hozzászólások (5)

Délben, kora délután éri el Magyarországot az a hidegfront, ami miatt Nyugat-Európában már sokfelé hozott esőt, záport. A front záporok, zivatarok kíséretében jelenik meg, számottevő lehűlés kezdődik. Déltől gyorsan csökken majd a hőmérséklet északnyugaton.

Hétfőn kezdetben napos idő várható, majd a déli óráktól északnyugat felől egyre nagyobb területen erősen megnövekszik a felhőzet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27 és 33, északnyugaton 22 és 27 fok között várható, de a déli óráktól északnyugaton gyorsan csökken a hőmérséklet. Késő este 17, 24 fok valószínű. A legmelegebb a Dél-Alföldön lesz, 32 fokig nő kora délutánra a hőmérséklet.

Kora délutántól egyre többfelé kell záporra, zivatarra számítani. Né ... Tovább »

Megtekintések száma: 417 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-08 | Hozzászólások (5)

Péntek este 21:46-kor meteor csapódott be Somogy megyében! Zalaegerszeg és Miskolc vonalon volt látható a fénye! A Balaton környékén a hangját is hallották. A hangja 50-60km sugárban hallatszott. É-ről D felé haladt!
Ha már meteor,akkor csillagászat,ha már csillagászat akkor sarki fény!
Pénteken kora este elérte bolygónkat egy,a Napból kirobbant anyag. Emiatt tegnap éjszaka
sokfelé,főként a Skandináv- illetve a Balti államokban volt látható sarki fény.
Külön érdekesség,hogy sarki fény még jobban lehúzódott,így még Német- és Lengyelországból is látható volt.Érdemes lesz ma éjjel figyelni az Északi égboltot,főként éjfél körül,lehetőleg minél sötétebb helyről,így akár hazánkból is láthatjuk a különleges,ám annál gyönyörűbb égi jelenséget.Azonban továbbra is láthatunk hullócsillagokat,mivel hamarosan érkezik a Perseidák meteorraj,az év leglátványosabb meteorraja.
Megtekintések száma: 434 | Hozzáadta:: zsófika98 | Dátum: 2011-08-06 | Hozzászólások (12)

Szárazabb, pár fokkal melegebb levegő érkezik Magyarország fölé a hűvös, csapadékos időjárást okozó ciklonok után nyugat, délnyugat felől. Ennek megfelelően több napsütésre, az eddiginél melegebb időre lehet számítani a héten, bár továbbra sem lesz mindenütt eseménytelen az időjárás. 

Ha kánikula nem is lesz, az eddiginél mindenképpen melegebb időben lehet reménykedni augusztus első hetében a hűvös, csapadékos napok után. Újabb markáns, jelentősebb lehűlést hozó hidegfront a hét végén, jövő hét elején ér el bennünket. A folyók, tavak hőmérséklete most még mindenütt 20 fok alatt van, de a következő napokban fokozatosan emelkedik.

Vasárnapig melegszik az idő

Kedden szinte min ... Tovább »

Megtekintések száma: 457 | Hozzáadta:: Imi | Dátum: 2011-08-02 | Hozzászólások (6)

« 1 2 ... 25 26 27 28 29 30 »
Belépés
Keresés
Naptár
«  Május 2024  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben