Szerda, 2024-04-24, 22:08
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2015 » December » 29 » Támad a tél!
15:16
Támad a tél!

A lassan egy hónapja tartó hidegpárnás időnek a mai nappal vége szakad. De minek is köszönhetjük a változást? 

 

Már december 18, 19-e óta látszott a változás jele a stockholmi nyomásfáklyán, hogy kialakul a már régóta emlegetett Skandináv anticiklon. De mivel akkor még tíz, tizenegy nap volt a lehűlésig, így teljesen komolytalannak tűnt az egész. Na, de a szemfülesebb amatőr meteorológusok már tapasztalatokra építve megkapaszkodtak a térképekben (köztük én is). Az esemény ideje elérkezett, a modelltérképek a sokadik futás óta is bent hagyták az anticiklont, így ki is alakult. Ezt láthatjuk az első térképen Ez az anticiklon kisepri ezt a megülepedett ködös, koszos levegőt.

 

 

Miért is egy anticiklonnak köszönhetjük a változást?

 

Eddig délnyugatias áramlás volt a Kárpát-medencében. Ennek következtében pedig folyamatosan nedves levegő érkezett felénk amely csak tovább fokozta a hidegpárnát. Visszakanyarodva a változást okozó anticiklonra: Ennek a magasnyomású légköri képződménynek köszönhetően észak felől folyamatosan fog érkezni a nagyon hideg levegő. Az első adag most éjjel érkezik, ezt jól szemlélteti a második térkép.

 

Az európai ECMWF modell magassági (850hPa ~1500 méter) előrejelzését láthatjuk. Szépen látszik, hogy hogyan is "támadja meg" térségünket az "orosz medve"

 

A változást pedig már a holnap hajnali óráktól megélénkülő északkeleti szél fogja jelezni. A harmadik képen láthatjuk azt is, hogy a Tiszántúlon akár erősebb széllökések is lehetnek!

 

 

Összességében a tél első támadása most nem a havazásról fog szólni hanem a hidegről. A következő napokban többfelé meglehet az első zord nap (Zord napról akkor beszélünk ha a legalacsonyabb hőmérséklet -10°C alá csökken). Erre alkalmas nap pedig az Újév első napja lesz. Ugyan a kisebb havazásnak is megvan az esélye, mert január 1-én nyugat felől egy gyengülő hidegfront ér el minket, így délután már az Őr-vidéken lehet kisebb havazás illetve szombaton délután és vasárnap reggel lehet még a Dunántúlon. De összefüggő hóréteg kialakulására nem kell számítani! Keleten pedig nem valószínű csapadék. Mint fentebb említettem inkább hideggel támad a tél mintsem csapadékkal. Lássuk akkor, hogy milyen mértékű lehűlést pedzegetnek az előrejelzői modellek. (Mellékesen megjegyzem, hogy mivel "lábas" hidegről van szó, így HA derült az égbolt és szélcsend van felesleges nézni két méteres magasságban várható hőmérséklet térképet. Ilyenkor harmatpont térképet kell néznünk!) 

 

A megnövekvő felhőzet hatására ezen a térképen látszik, hogy a Dunántúlon magasabbak az értékek, így ott valamelyest "enyhébb" lesz az éjszaka. Ezeken a területeken -6, -3°C csökken majd a hőmérséklet. Mivel keleten előreláthatólag végig derült, szélcsendes idő várható, így ezeken a területeken lesz meg először az első zord éjszaka vagyis itt -14, -10°C is lehet, de a fagyzugokban akár -15°C alá is csökkenhet a hőmérséklet! 

 

Itt már a -10°C alatti hőmérséklet jóval bejönne az országba, de mivel a felhőzet jelen lesz így ekkora mértékű lehűlésre amit mutat a modell (-16°C) nem kell készülni. Körülbelül -12, -4°C hűl a levegő. Délnyugaton lesz enyhébb az idő.

 

Havazás esélyeiről térképesen.

 

A front csapadékzónája 1-én este érné el a Dunántúlt. Itt többfelé lehet majd kisebb havazás hószállingózás.

 

2-án szombaton délután a Dunántúlon, Északi-középhegység térségében lehet még gyenge hószállingózás.

 

A Mosonmagyaróvár-Szeged vonaltól nyugatra-délnyugatra lehet majd további csapadék természetesen formájában.

 

Összegezve: A hidegpárnás időjárásnak vége szakadt, masszív északkeleties áramlással a sarkvidékről nagyon hideg léghullámok érnek el bennünket. Zord napra (-10°C alatti hőmérséklet) minden-bizonnyal a keleten, északkeleten élők számíthatnak. A fagyzugokban akár -15°C is lehet a következő 5 napban. Az Újév napján nyugat felől hidegfront ér el bennünket ami a Dunántúlon fog okozni kisebb havazást, viszont összefüggő hóréteg kialakulására nem kell számítani!

 

Folyamatosan frissülő 5 napos előrejelzésünk ITT érhető el. 

 

Térképek forrása: OMSZ, UKMET, Meteociel, Weathercast

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megtekintések száma: 629 | Hozzáadta:: Imi | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  December 2015  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben