Szombat, 2024-05-04, 09:56
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2011 » November » 18 » Száz éve nem volt ekkora szárazság novemberben Magyarországon
15:14
Száz éve nem volt ekkora szárazság novemberben Magyarországon
Több mint száz éve nem volt ilyen kevés csapadék novemberben Magyarországon. Egy hatalmas anticiklon gátolja meg, hogy Nyugat-Európa felől ideérjenek az esőt hozó frontok. A hétvégén az ország nagy részén borongós, ködös idő lesz, csak kevés helyen süt ki néhány helyen a nap.

1902 óta nem volt ennyire száraz a november. Lassan egy hónapja nem érte el front a Kárpát-medence térségét, utoljára október 23-án volt gyenge hidegfronti hatás, és ekkor is csak a Dunántúlon esett említést érdemlő csapadék. Egy hatalmas, masszív anticiklon húzódik az országtól északkeletre, amely blokkolja a nyugatról érkező, csapadékot szállító rendszereket.

Az anticiklont igen száraz, hideg levegő tölti ki, emiatt a héten sokfelé napos, hajnalban párás idő volt a jellemző, csak nyugaton kedvezett az időjárási helyzet tartósan megmaradó ködnek és rétegfelhőzetnek. Ezeken a területeken ónos szitálás is előfordult, szemcsés hó is hullott. A jövő hét közepéig gyakorlatilag nem várható változás az időjárásban.

Pénteken az ország nagyobb részén borult, párás, néhol ködös idő valószínű. Gyengén felhős, napos időre 600 méter felett és leginkább a Dél-Alföldön van kilátás. Számottevő csapadék nem lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, -9 fok között alakul, de az Alföldön és az Északi-középhegység völgyeiben -10, -11 fok is előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire -1, +4, a napos vidékeken 5, 8 fok között valószínű.

Szombaton és vasárnap is sokfelé képződik köd az éjszakai, hajnali órákban, ami egyre nagyobb területen marad meg napközben is, és már kevesebb helyen süthet ki a nap. Legnagyobb eséllyel a 600 méter feletti hegyeinkben lesz szikrázó napsütés, tiszta idő. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban -2, -8 fok között alakul. Napközben általában 2, 7 fokig melegszik a levegő a naposabb tájakon, másutt akár napközben is fagyhat, -1, +2 fok között alakul a hőmérséklet.

Légköri front nem éri  ugyan el a Kárpát-medencét, de változásra mégis számítani kell. A ködös idő megjelenésével megszűnnek az éjszakai kemény fagyok, helyébe kissé enyhébb és nedvesebb idő lép, ami kedvez a fertőző betegségek terjedésének. A felső légúti megbetegedések ideje is beköszöntött, ami ellen enyhébb lefolyás esetén otthoni praktikákkal küzdhetünk, súlyosabb esetben azonban érdemes szakember segítségét kérni.

Nincs elég hó a sízéshez

Ugyanennek az anticiklonnak a hideg, száraz légtömege alakítja egész Közép-Európa időjárását. A hétvégén a napsütést egyre nagyobb területen váltja fel köd, és főként Ausztria, Szlovénia keleti részein, valamint Szlovákia nyugati tájain fordulhat elő ónos szitálás, hószállingózás, a reggeli órákra a zúzmarás köd pedig fehérre festheti a tájat.

Másutt is számítani kell hajnali párásságra, ködfoltokra, de a keletebbre fekvő tájakon és országokban ezek napközben fokozatosan feloszlanak, és hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. A szárazság a környező országok többségében szintén gondot okoz, és ez a következő napokban sem enyhül, folytatódik a csapadékmentes időjárás.

A síelés szerelmesei egyelőre sem hazánkban, sem a környező országokban nincsenek elkényeztetve, legfeljebb a hóágyúk biztosíthatják a síeléshez alkalmas hómennyiséget (részletes hóadatokért kattintson ide!). Kirándulásra azonban kiváló időt tartogat a hétvége. A tartósan megmaradó ködös idő a városban maradóknak kellemetlen élményt lehet, viszont rendkívül látványos jelenség a magasabb hegyvidéki területekről. Érdemes lesz ellátogatni Kékestetőre vagy valamelyik környező hegycsúcsra. Ilyenkor az alacsonyan megülő felhőzet fölé nyúlnak a hegyek, és olyan ritka pillanatnak lehetnek tanúi a túrázók, amikor alattuk simulnak el a felhők, körülöttük az őszi táj, míg felettük derült ég húzódik.

Az anticiklon miatt marad meg tartósan a köd

A magasnyomású levegő, vagyis az anticiklon telente kedvez az úgynevezett hideg légpárna kialakulásának. Magyarország egy medencében helyezkedik el, hegyekkel körülvéve. Az anticiklon alapvetően száraz levegője az éjszakai órákban jelentős lehűlést, kemény fagyokat tesz lehetővé, a medence alján pedig megreked az erősen lehűlt levegő. Mivel a hideg levegő nehezebb, mint a meleg, ezért ha a hideg fölé a magasban melegebb levegő siklik, akkor a légrétegződés stabillá válik, és nehéz megbontani.

Ilyenkor a talaj közelében ködös, borongós, párás idő alakul ki, ami csak kis magasságokig nyúlik fel. Ezért fordulhat elő az, hogy télen, hideg légpárnás helyzetben a magasabban fekvő hegycsúcsokon derült, napos az idő, és a hőmérséklet is magasabb, mint a medence alacsonyabban fekvő részein. Ez az állapot tartósan, akár hetekig is elhúzódhat.

A hideg légpárna megszűnéséhez erős hidegfront átvonulására van szükség, amely átkeveri a medence alsóbb részein is a levegőt. A szél pedig kifújja az "állott" levegőt, helyébe frissebb és tisztább levegőt szállít. Ekkor fordulhat elő az is, hogy a hidegfront átvonulása után ahelyett, hogy csökkenne, emelkedik a hőmérséklet.




OMSZ
Megtekintések száma: 398 | Hozzáadta:: Imi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  November 2011  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben