Szerda, 2024-04-24, 14:45
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2016 » Január » 22 » Melegfront=jelentős enyhűlés
08:18
Melegfront=jelentős enyhűlés

Térségünk időjárását szombatig egy tőlünk északra elhelyezkedő anticiklon alakítja. Hatására észak felől további sarkvidéki eredetű léghullámok érik el a Kárpát-medencét. De ennek a kemény, téli periódusnak vége szakad. 

 

Szombat reggelre még az ország nagy részén derült, szélcsendes idő várható, így a hőmérséklet többfelé -10°C alá csökkenhet majd.

 

Szombaton délutántól változás kezdődik. Egy igen erős izlandi ciklon melegfronti felhőzete fogja elérni hazánkat. Melynek hatására a jelenlegi számítások alapján havazás kezdődik. A legtöbb hó a nyugati-északnyugati megyékben eshet, ott 3-5 cm friss hótakaró is kialakulhat. Kelet felé haladva csökken a csapadéknak a valószínűsége.

 

Az amerikai GFS modell hóelőrejelzése. Láthatjuk, hogy északnyugaton eshet a legtöbb hó. Egyébként az európai ECMWF modell is nagyon  hasonló képet mutat.

 

Mint ahogy földrajz órán tanultuk a melegfront definícióját ez most sem lesz másképpen. Miszerint hidegebb levegő helyére melegebb levegő áramlik be az adott helyre.

 

Az aktív izlandi ciklontevékenység miatt az Atlanti-óceán felett elhelyezkedő anticiklon ami meggátolta a kelet felé induló ciklonokat ez az anticiklon kelet felé helyeződik át. Az erős izlandi ciklonnak nem tudott ellenállni. A keletebbre történő eltolódás miatt a jövőhéten a Kárpát-medencében vége szakad a téli periódusnak. Ugyanis délnyugati áramlással a magasban 10-15 fokkal melegebb levegő éri el hazánkat.

 

850hPa nyomási szint (~1500m) hőmérséklet előrejelzése. A korábbi -10 fokról +4 fokig emelkedik a hőmérséklet majd. Szerda előrejelzést láthatjuk ezen a térképen.  

 

A melegedés a talajon is fogja éreztetni hatását. Szerdán a Dunántúlon +3, +8 fokot mérhetünk majd, ezzel szemben keleten csak fagypont környékére emelkedik majd a hőmérséklet. Később (~péntek) keleten is bemelegszik az idő.

 

Összességében: A tőlünk délnyugatra kialakult anticiklon nagy befolyással lesz az időjárásra. Igaz éjszakánként többnyire fagyni fog, de napközben jóval fagypont fölé emelkedik majd a hőmérséklet. A délnyugatias áramlásnak köszönhetően illetve mivel a magasabb légrétegekben melegebb a levegő mint a talajon, ezért nincs kizárva a hidegpárnás időjárási jelenség sem, természetesen szelídebb formában mint ahogy decemberben láthattuk. Egy biztos a jövőhét felhős, az évszakhoz képest melegebb idővel fog telni és makacs, több helyen tartós ködfoltok is lehetnek!  

 

Térképek forrása: OMSZ, Weathercast, Eumet, Meteociel

 

 

Megtekintések száma: 479 | Hozzáadta:: Imi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  Január 2016  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben