Szerda, 2024-05-01, 08:20
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2012 » Január » 4 » Lesz-e még tél, miért nincs hó?
19:47
Lesz-e még tél, miért nincs hó?
Németh Lajost, az ismert meteorológust nem kell bemutatni a kedves olvasónak Az egyik kereskedelmi csatorna celebjeként is ismert szakember messziről kezdte a választ, amikor a címben szereplő kérdést feltettük neki.
Nem a helyzet bonyolultsága miatt, hanem azért, mert a szakma csupán két hétre előre látja az időjárás várható változásait, ennél messzebbre tekinteni már a jóslás kategóriája. Németh Lajos hozzátette: általános leszerelés van Téltábornokéknál, de őt biztos lefokozták idén...
- Nem rendkívüli, mindenesetre szokatlan, hogy az ilyenkor megszokott 0, +1 fokos napi középhőmérséklet helyett nappal 10-12 fokos meleg van - mondta Németh Lajos. Rögtön hozzátette azt is, hogy rendkívülinek már csak azért sem nevezhető a helyzet, mert az elmúlt évszázadok során többször is előfordultak fagy nélküli telek a Kárpát-medencében.
 Rendkívüli a helyzet talán egy más aspektusból - fogalmazott a meteorológus -, ugyanis hihetetlenül kevés volt a csapadék az elmúlt hónapokban. Jelentős mennyiségű, áztató esőre nincs is remény a következő hetekben. A szokatlanul enyhe időnek egyébként az az oka, hogy az Atlanti-óceán felől folyamatosan enyhe légáramlatok árasztják el a kontinenst. Ennek eredményeként még a Kelet-európai-síkság is csaknem hómentes. Szentpéterváron és Helsinkiben is csak ámulnak az emberek, akik a kemény mínuszokat várták december végére, január elejére. Amikor szóba hoztuk a forró nyár idején feltételezett kemény telet, a szakember így reagált:
- Nincs ilyen összefüggés a nyár és a tél között, tehát nem törvényszerű, hogy a forró nyarat kemény tél követi. Január közepéig semmi jel nem utal arra, hogy Tél tábornok támadna, úgy tűnik, teljes leszerelés van ezen a fronton, de őt biztosan lefokozták. Az időjárás egyébként öntörvényű, azt csinál, amit akar. Bizonyára sokan emlékeznek még a 25 évvel ezelőtti télre, amikor 1987. január 10-én jelentős mennyiségű hó esett, és abban az esztendőben még márciusban is lehetett korcsolyázni a Velencei-tavon. Nos, az rendkívüli tél volt, a szakmában azóta is emlegetjük.
Amikor a távolabbi kilátásokról kérdeztük a szakembert, óvatosan fogalmazott, azt mondta: ő nem jós, hanem meteorológus.


Forrás: fm.hu
Megtekintések száma: 1058 | Hozzáadta:: Imi | Helyezés: 5.0/2
Összes hozzászólás: 1
1 Imi  
0 Spam
Így igaz! ÉN sem szeretem azt mikor a rádióban azt mondják, hogy: "Az időjósok azt mondták, hogy eső lesz" Utálom ezt a kifejezést! angry

Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  Január 2012  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben