Szerda, 2024-05-01, 08:03
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2012 » Január » 31 » Keleten,Északkeleten nem kizárt hogy megismétlődjön a 1999 feb. 9-18-as helyzet!
09:14
Keleten,Északkeleten nem kizárt hogy megismétlődjön a 1999 feb. 9-18-as helyzet!
1999. február 9.-18.
Előzmények:
Február 8.-án 14: 00 körül havazott, 2 cm hó esett le akkor napközben, de mivel reggel +1, 5 C volt, 14: 00-kor pedig +1, 5 C, nem sok maradt meg belőle.

1999. február 9.
Február 9-én reggel teljesen derült volt az ég-5, 3 C- os reggeli minimum hőmérséklettel. Napközben a maximum hőmérséklet +0, 5 C volt. A délelőtt folyamán fokozatosan meg növekedett a felhőzet, és 14: 00-ra már teljesen borult volt az ég, gyenge délnyugati szélben. A hőmérséklet ugyan lassan emelkedett, mivel se kisugárzás nem érvényesült, de a nap sem sütött. Alig volt néhol foltokban hó a kertben, szinte semmi nem volt, nagy feketeség volt mindenütt.
A tv-ben jelentős mennyiségű, 30-40 cm havat jósolt H. Bóna Márta északra és északkeletre, persze én nem tudtam, hogy ezt higgyem is el, vagy sem. Mindenesetre nagyon vártam a jelenség elkezdődését, egész délután és este mikor már besötétedett, csak azt figyeltem, hogy mikor esik már le az első hószem. Aztán estére egyre inkább tovább vastagodott a zárt felhőzet, hófelhő alakult ki.
19: 10-kor megtört a jég, elkezdett szállingózni a hó.
Kb. +1, 2 C lehetett. 19: 10-kor már egész jól szálligózott, a lámpánál egyre határozottabban látszott. Fokozatosan, egyre intenzívebbé vált. 19: 20-kor már gyenge havazásnak minősült. (Ekkor este nem otthon, hanem nagymamáméknál voltunk Nyíregyházán). Ahogy egyre jobban esett alig vártam, hogy induljunk hazafelé.
19: 30-kor normál intenzitásra fokozódott a havazás, és már egyre inkább kezdett fehéredni a táj.
Kb. 19: 45-kor indultunk el hazafelé, amikor már tiszta fehér volt a táj. Lassan, de biztosan hűlni kezdett a levegő. Ahogy mentünk, tovább fokozódott, intenzívvé vált a havazás. Kissé feltámadt a délnyugati szél, ami a kövesúton kezdte hordani a már egyre inkább nem tapadós havat. Kb. az út felénél már alig lehetett látni, annyira esett, a kocsi lámpájánál csak a hagy sűrű hószemeket lehetett látni, ami a fák törzsére is feltapadt.
Mikor hazaértünk, kb. Már 1, 5 cm üdefriss hótakaró lepte a tájat, és a lámpánál igen gyönyörűen, sűrűn látszott már közepes szemnagyságú havazás.
Este csak a lámpát figyeltem, semmi mást. 21: 00-kor írtam be az adatokat, amikor már fagypont alatt volt a hőmérséklet, -0, 3 & volt. A nagy havazás kezdeti meredek hőmérsékletsüllyedés görbéje már kezdett vízszintesbe kanyarodni. 4-5, 5 cm havat mértem.
Az éjszaka első felében folyamatosan intenzíven havazott közepes szemnagysággal. Gyorsan növelve a hótakaró vastagságát. Gyakran lementem a kert végére szemlélődni.
Aztán úgy 0: 30-tól jelentősen megnőtt a havazás intenzitása, jóval nagyobb szemekben, és sokkal sűrűbben rákezdett, mint eddig. Az ablakunk alatt van két fekvő tuja, ha azokat teljesen ellepi, akkor már 10 cm fele jár. Ez már éjfélkor megtörtént, valamint eltűntek még a késő este folyamán a cserepek szélei a szomszéd házán. Ez 5 cm havat jelent.
1 óra után csak ömlött, ömlött a hó, és gyorsan gyűlt. Már a rekoldokat számolgattam, hogy mikor mekkorát dönt az éjszaka folyamán, hiszen itt Nyírszőlősön 15 cm-nél nagyon ritkán van nagyobb hó. Még az árnyékos részeken is látszott az igen intenzív havazás, meglehetősen nagy homály volt. A kapu alsó fele lassan keskenyedett felfele, a gázszelepen a kapunál, valamint a tetőkön egyre vastagabb hó állt. Aztán már lefeküdtem, és csak annyi időkre keltem fel, amíg kinéztem, hogy esik-e még. Végig intenzíven havazott.

1999. február 10.
Aztán jött a reggel. Még sötét volt, amikor felkeltem, és mentem ki havat seperni 6: 00 körül. 17, 5 mm víznek megfelelő, 18 cm körüli friss hó esett az estire, de mivel ennek meglehetősen volt súlya, és ahogy egymásra rakódott, fokozatosan nyomódott, sűrűsödött össze, így 6: 00-kor pontosan 19 cm összefüggő hótakaró volt. Továbbra is intenzíven havazott, de már talán kissé gyengébben, mint az éjszaka második felében. Alig lehetett a hótolóval eldobálni a havat, hiszen nem volt túl hideg, -1, 3 C volt, és mivel nem volt áthűlve a talaj, alulról befülledt a hó, vagyis egy kicsit tapadt a belseje. De megmérkőztem vele. Még a reggeli időszakban fel kellett másznom a műhely tetejére lehányni a vastag nagy mennyiségű hótakarót. Ez persze az udvarra ment. Öröm volt végigmenni a kerten az intenzív havazásban, a vastag hótakaróban. Egész nap szűnetlenül, megállás nélkül havazott, sőt 15: 00 előtt pár perccel érkezett egy vastagabb felhősáv, aminek hatására szinte hóömlés kezdődött. Ekkor egyre inkább megélénkült az északi szél, és kezdte hordani a havat. 15: 00-ig reggel 6: 00-tól 12 cm, este 21: 00-ig pedig 13 cm hó zúdult le, tehát egész nap 25 cm hó esett, tehát több mint egész éjszaka. De a kissé löttyös alja, és a nagy súlya miatt este 21: 00-kor 32-38 cm összefüggő átlagos hó mennyiséget mértem a kertben, de itt-ott volt 23 cm, és volt, ahol már elérte a 63 cm-t. Erős északi szél fújt, ami meglehetősen nagy hófúvást okozott, teljesen megszűntetve az alsó hórétegekben is az olvadást. -2, 9 C volt 21: 00-kor.
Jött ismét az éjszaka. Már akkora hó volt, hogy az utcánkban nem tudtak bejönni az autók, amelyik be tudott, az el is akadt.
0: 30-tól ismét szokás szerint jelentősen megnőtt a havazás intenzitása, és erősen vastagodott a már tetemes hó mennyiség. Valamikor 3 óra körül végigment egy traktor az utcában letaposva a havat. De nem túl sokra haladt, mert az erős északi szél azonnal visszafújta, ahol letaposta, valamint még a traktor is többször elakadt.

1999. február 11.
Jött a reggel. Világosodáskor, 6: 00-kor eddigi legintenzívebb hóömlés zajlott, ami e másfél nap alatt volt. Rendkívül nagy homály volt, igen sűrűn havazott. Ismét 6: 00-kor mentem ki havat lapátolni, de aligha könnyedén ki tudtam jutni a házból. Ugyanis az ajtót teljesen körbevette a vastag hótorlasz, csak nagy erőlködéssel tudtam kifeszíteni az ajtót annyira, hogy kiférjek.
Igen ám, de a csizmám csak 20 cm-es volt kb., a porszerű hótakaró pedig az ajtó előtt a fél métert jóval meghaladta. Nem volt, mint tenni, bele kellett másznom a vastag hóba, amivel persze azonnal telement a csizmám.
Iszonyatosan rendkívüli időjárás uralkodott odakint. Fél méter hó mindenütt, a tyúk ólat egyáltalán nem lehetett látni, mert 2 méteres keskeny hónyelv állt előtte, ami a fölötte lévő hullámpaláról magasodott ki a szél által. 6: 00-kor mérsékelt észai-északkeleti szél fújt. Az éjszaka leesett hó mennyiség elérte a 21 cm-t frissen. Így már összesen a kertünk területén 44-54 cm között volt átlagosan, de a szél formálása miatt volt, ahol 30 cm, de volt olyan, ahol pontosan 87 cm hótakaró volt egy nagyobb területen.
Ahogy neki kezdett a világosodás hatására ömleni, olyan hírtelen állt el 31, 5 óra folyamatos intenzív havazást követően.
El sem akartam hinni, hogy elállt úgy 7: 00 körül. Mikor elkezdtem menni a kertbe, még gyengén havazott, de már jelentősen mérséklődött. Kb. 45 perc alatt jutottam végig a 250 m-es kerten a combig érő iszonyúan vastag több mint fél méteres hóban. Nagymamámhoz csak úgy tudtam bemenni, hogy átugrottam a kerítését. Nagy nehezen ellapátoltuk, melynek hatására igen érdekes magas járatok alakultak ki. A kutya nem tudta, hogy mi történik, miért van labirintus. Tetszett neki. Mikor visszafelé jöttem, a korábbi nyomomnak már hűlt helye volt, a szél visszahordta a havat. Otthol ismét felmentem a tetőre, és lehánytam az újabb, csaknem fél méter havat, de már nem egyedül. Kb. már 120 cm magas, hosszúkás hóhegy alakult ki az udvarban. az utcán is mindenütt hatalmas, méteres hóhegyek álltak.
A délután folyamán ismét havazás kezdődött, de nem volt annyira hosszan tartó, már a késő esti órákra meg is szűnt. Így 2, 5 cm friss hó esett le.
Az éjszaka már különösebb havazás nélkül zajlott.

1999. február 12.
Napközben 13: 30 körül heves hózápor zúdult le, melyből 6 cm-es friss hótakaró vastagította a már meglévőt. Észre sem lehetett venni, hogy vastagodott, csak amikor mértem. Egész nap viharos északi szél fújt. A felhőzet már délkeletről jött, az előző napokban végig délnyugat felől érkezett. Este pedig már teljesen keletről. 21: 00-ai hó helyzet: Átlagosan 45-55 cm hó volt, néhol 26-85 cm is előfordult. Az udvaron pedig a 140 cm-t is elérte a tetőről lehányt hó vastagsága. Szinte az egész udvart elfoglalta.
Ez volt a leghidegebb nap az egész havazásos időszakban, amikor a minimum hőmérséklet -5, 7, a max. -4, 5, és 21: 00-kor -2, 9 C volt, vagyis folyamatosan emelkedett.
Az éjszaka folyamán kb. a második felétől intenzív havazás kezdődött. A még este erős éjszaki szél lassan mérséklődött, és reggelre már átfordult délnyugatira, és szélcsend lett.

1999. február 13.
Délelőtt tovább tartott a többnyire normál intenzitású havazás. Reggel 6: 00-ig 7 cm, a délelőtt során pedig további 5 cm hó esett le. A déli órákra megszűnt a havazás, de egész délután szállingózott.
Ekkor már csendes idő volt, szépen egyenletesen esett a hó, így mindenütt egyformán gyűlt, nem fújta el a szél. A kertben magasan, fél méteren lehetett járni, mert a már sokszor végigjárt utat mindig újra, és újra feltöltötte a szél hóval, és lekeményedett. Alig lehetett elférni a fák ágaitól, főleg az udvar elején, és a parton, a hőmérő házikó előtt volt meglehetősen meredek, és csúszós. Minden műszeremhez le kellett hajolni, hogy lássam. Ráadásul a délelőtti órákban még a fák ágait is vastag hó lepte a szélcsendes havazás miatt. Rendkívül szép volt a táj.
Hó helyzet este 21: 00-kor: 47-57cm átlagos, és 30-85 cm kitüremkedő hó vastagság volt. Az udvaron 190 cm hó volt. A kerítést már jóval meghaladta, majdnem érte a hullámpala tető magasságát.
Éjszaka jelentéktelen hószállingózás fordult csak elő, majd a hajnali órákban apró lencseszerű hó kezdett el gyengén esni. 0, 5 cm hó esett le 6: 00-ig.

1999. február 14.
A délelőtt folyamán 5 nap teljesen zárt felhőzet után elvékonyodott a felhőzet, és kisütött a nap. De a délutáni órákban ismét beborult, és a késő esti óráktól gyenge havazás kezdődött, ami egész éjszaka kitartott, valamint -

1999. február 15.
- délelőttjén is tartott a gyenge havazás. Reggel 6: 00-ig 2 cm, 14: 00-ig pedig 1, 5 cm-nyi hó esett.
Éjszaka csak jelentéktelen hó esett, és a második felében kiderült az ég.

1999. február 16.
Reggelre a minimum hőmérséklet -8, 3 C volt, de egy érkező melegfront hatására már lassú melegedés kezdődött el. Napközben ennek hatására megerősödött a délnyugati szél, és -0, 3 C-ig emelkedett napközben a hőmérséklet. De mivel estére visszahűlt -2, 5 C -ra, nem eső, hanem ismét havazás kezdődött, de csak rövid ideig.

1999. február 17.
2 cm hó esett le reggelig,majd elállt. 14: 00-kor rendkívüli hóömlés következett be néhány percig, melyből 2 cm hó zúdult le.
De a reggeli -3, 5 C-os minimum hőmérsékletről már +2, 0 C-ig emelkedett napközben. Így a heves hózápor nem növelte a hó vastagságát, jelentős olvadásnak indult a félméternyi hótakaró.
Az éjszaka második felében csökkent a felhőzet, aminek hatására igen erősen lehűlt a levegő január közepe után, -8, 5 C volt a minimum hőmérséklet.

1999. február 18.
Ezzel szemben a maximum már 3, 3 C volt a sok napsütésnek köszönhetően.
21: 00 -i hó helyzet: 32-47 átlagos hó vastagság, és 26-77 cm-nyi szélsőséges vastagság jellemezte a kertet.

Ezek után még 20-án éjszaka 7 cm hó esett le intenzíven egy nyugat felől érkező melegfront felhőzetéből, de ezt követően a csapadék halmazállapota teljesen átment esőbe, és jelentős mértékben emelkedett a hőmérséklet. Egy ideig még 4, 5 C körüli maximumok voltak napról napra és egyre szélsőségesebb hőmérsékletek mutatkoztak éjszakánként. Így 19.-én -12, 5 C-ig hűlt le a levegő hőmérséklete, de 22.-én, és 23.-án már +0, 2, illetve 0, 5 C volt.
Február 27.-től pedig a maximum hőmérséklet erősem megközelítette a 10 C-ot, majd március 4.-én a 15, 0 C-t is elérte, később ismét visszaállt olyan 12-13 C köré.
Ez idő tájt igen gyorsan vékonyodott a hótakaró, március 3.-án össz - visz 0-28 cm között volt, az udvaron pedig 50 cm-re zsugorodott össze.
A legélvezetesebb hótakaró csak az intenzív havazás folyamán volt, főleg addig, amíg ki nem sütött a nap. Utána jelentős zsugorodásnak indul. Az éjszakai lefagyások, és nappali megolvadások hatására nagy szemű szemcséssé, kristályossá változott, melyben napközben az ember majd kitörte a lábát, amikor a lába lecsúszott a lekeményedett hótól kimagasló út mentéről.
Március 8.-ra az utolsó hófolt is eltűnt.
Megtekintések száma: 589 | Hozzáadta:: Sproinded | Helyezés: 4.2/5
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  Január 2012  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben