Csütörtök, 2024-03-28, 15:24
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2012 » Július » 10 » Hőség után lassú enyhülés
21:31
Hőség után lassú enyhülés
Az elmúlt 2 hét igen forróra sikeredett, az időjárás megmutatta az igazi forró nyár fogalmát, több hőségrekord is megdőlt országunkban, Tiszaroffon 39,5°C-t (OMSZ) mértek, így ezzel ez lett az idei év legmagasabb hőmérséklete.

A kánikula még június utolsó napjaiban kezdődött, így több helyen az országban azóta is 30°C feletti maximumokat mérnek. Az időszak elején nyugaton volt néhol hűsítő zápor, zivatar, majd ezek megszűnése utána napokig derült volt az ég hazánk felett.
A nagy forróság nem tett jót a mezőgazdaságnak, hiszen országunk több pontján is az átlagnál kevesebb csapadék hullott, így a szárazság tovább folytatódott.

A nagy meleg jót tett azonban a strandoknak, üdülőhelyeknek, hiszen rengetegen hűsöltek a hőségben víz közelében.
Állóvizeink hőmérséklete már az időszak elején is igen kellemes volt, a Balaton vize ekkor 25-27°C körül, míg más tavak hőmérséklete 25°C, míg az időszak végére a Balaton 28°C-s lett.

A nagy meleg miatt igen nagy mértékben párolgott a víz, így hazánk legnagyobb tavának is igen gyorsan csökkent a vízszintje.                                                  

A forróság megviselte az embereket, emiatt sok helyen (főként a fővárosban) vizet osztottak a forgalmas csomópontoknál.

Szerencsére már nincs sok hátra, hiszen a következő napokban sokfelé várható zápor, zivatar, és lassan mérséklődik a forróság.

Az elmúlt napokban már megjelentek a záporok, zivatarok, melyek főként északkeleten és keleten voltak hevesek, és okoztak felhőszakadást, jégesőt, viharos szél kíséretében, így ott már ma is valamelyst elviselhetőbb volt a kánikula.
Tegnap hatalmas felhőszakadás volt Gyöngyösön és Salgótarjánban, Abádszalókon hatalmas jégeső, ma pedig Csongrádon volt nagy vihar: (észlelőnk beszámolója(Akurunca01):
Nagyon durva zivatar vonult át felettünk, elég sok jéggel, és szerencsére bőséges esővel, viharos széllel. Elején óriási villámok voltak, egy éppen előttem csapott le pár száz méterre, fülsüketítő reccsenés követte. Majd óriási felhőszakadás, az utcán egyes helyeken az autók tengelyéig ér a víz. A csatornák nem tudták elvezetni a hirtelen lezúduló sok csapadékot, ezért feltört a víz, az udvarban nagyon büdös halszag van. 22 mm csapadék esett, de lehet, hogy még ennél is több, mert egy időszakban szinte vízszintesen esett az eső a viharos északnyugati szél miatt. Jég is volt bőségesen, borsó nagyságú.
Videóval talán este tudok szolgálni, mert készítettem párat, de sajnos nem tudom őket megnyitni valami hiba miatt
.

                                                            
Tehát lassan véget ér a perzselő forróság, és csapadék is várható hosszú idő után nagyobb kiterjedésű csapadék is lehetséges.
A jövő hetet pedig 20/25°C-s maximumokkal indítjuk.


Megtekintések száma: 633 | Hozzáadta:: tornado75 | Helyezés: 5.0/3
Összes hozzászólás: 5
4 lala53  
2 Spam

5 tornado75  
0 Spam
Szép!!!! smile Reménykedem benne, hogy itt is lesz valami, bár itt általában még időjárás sincs... happy

1 lala53  
2 Spam
Ma megérkeztek a hűvösebb légtömegek, nagyon kellemes az idő! smile

2 Imi  
1 Spam
Elhiszem. Este ide is megérkezik, csak hát szokás szerint mikor jönnek erre felé a heves zivatarok nem Heves megyében leszek hanem Békés megyében. És megint szüleim fogják üríteni a csapadékmérőmet nem Én. sad

3 lala53  
2 Spam
Tegnap este volt egy minizivi, elkaptam egy villámot is! surprised

Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  Július 2012  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben