Péntek, 2024-05-03, 05:18
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2012 » Február » 11 » Havazás, jégzajlás, szmog, hófúvás, extrém hideg, hóhelyzet - Hazai körkép
20:09
Havazás, jégzajlás, szmog, hófúvás, extrém hideg, hóhelyzet - Hazai körkép
Az elmúlt 2 hétben a tél elkezdte bepótolni amit decemberben és januárban "elfelejtett", s az elmúlt évek legkeményebb helyzetét állította elő.


Éppen 1 hete ilyenkor már országos havazás volt, és a napi maximumok már nem haladták meg a -5°C-t sem.
A hideg már Január végén elkezdődött, és van olyan hely is, ahol 15-18 napja nem volt 0°C fölött a hőmérséklet.
Az igazi hideg azonban e hónap elsejétől zúdult be hazánkba, s azóta is tart.
Múlthétvégén komoly havazás kezdődött, mely sok problémát okozott:
elakadt kamionok, autók, késtek a vonatok, buszok, és volt járhatatlan út is.
A rendkívüli hideg miatt Csongrád megyében minden oktatási intézményben rendkívüli szünetet rendeltek el, de más megyékben is ezt a megoldást választották több településen is.
Az idei tél legnagyobb havazása délen, délnyugaton több helyen 35-40cm-s hóréteggel borította be ott a tájat, de az ország ötbbi része sem volt szegény hóban - kivétel az északnyugati területeket. A középső országrészben többnyire 15-25cm hó hullott, míg északon 5-10cm friss hó esett. A vasárnap késő estétől szűnő havazás után feltámadt a szél, mely északkeleten okozott hatalmas, több helyen 1 méteresnél is nagyobb (!!!) hótorlaszokat. Több település ideiglenesen nem volt megközelíthető, és több utat lezártak.
Baranyában eközben csak hólánccal lehetett közlekedni a nagy hó miatt.
Ezek után hétfőn újabb csapadéktömb érte el az országot, melyből ismét több helyen esett 5-10cm-t meghaladó friss hó, így néhol - főként  délen - 50cm-t megközelítő hóréteg alakult ki.
Kedden alábbhagyott a csapadék, s egyre szárazabb légtömegek érték el az országot.
Ennek hatására sok helyen felszakadozott a felhőzet, teljesen kiderült az ég, mely következtében sok helyen rendkívül mélyre zuhantak a hőmérsékletek, nem egy helyen mértek -20°C alatti értékeket is, s a maximumok is  nagyon alacsonyan alakultak:
-10/-12°C közelében vagy az alatt maradtak a legmagasabb hőmérsékletek.

A hét közepétől láthatóvá vált, hogy a hidegnek komolyabb hatása is lesznek: befagytak a természetes vizeink - folyók, tavak,patakok.
Leállt a kompközlekedés minden folyó és állóvízen is.
A Duna és a Dráva kivételével már szinte minden folyó befagyott.
Hazánk legnagyobb folyóján erős jégzajlás kezdődött, mely miatt rendkívüli készültségbe helyezték a jégtörő hajókat, s megtiltották minden egyéb hajó közlekedését.
Jelenleg félő, hogy már a jégtörők sem bírnak el a jéggel, hisz a továbbra is tartó hideg miatt egyre erősebb a jégzajlás, s befagyhat a Duna. Ez pedig komoly veszéllyel jár: ha a jégtől nem tud elfolyni a víz, jeges árhullám lehet (emlékezetes példa az 1838-as Pesti árvíz), mely hatalmas károkat okozhat.

Az elmúlt napokban a szélcsendes időnek köszönhetően több városban megemelkedett a szállópor koncentrációja, s az egészségügyi határértéket több helyen is meghaladja (jelenleg is).
Az óvintézkedések már el is kezdődtek, vasárnap reggeltől fővárosunkban az olyan autók nem közlekedhetnek (reggel 6 órától este 22 óráig) aminek fekete és piros jelzés van a rendszámán.
Továbbá felszólították az embereket, hogy az időseket és gyerekeket se engedjük sokáig a szabadban tartózkodni, mert káros az egészségre.

A következő napokban is marad az átlagnál hidegebb, zord tél idő. A hét elején kisebb csapadékszünettel, majd szerdától nagy, akár országos havazás is lehet, s lassacskán enyhül a hideg....

Megtekintések száma: 378 | Hozzáadta:: tornado75 | Helyezés: 3.7/3
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  Február 2012  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben