Szombat, 2024-05-04, 17:35
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2011 » November » 7 » Halálos mediterránciklon!
14:54
Halálos mediterránciklon!
Több napja megállás nélkül szakad az eső Dél-Franciaország, Dél-Svájc és Észak-Olaszország térségében. Emiatt több helyen piros fokozatú figyelmeztetést adott ki mindhárom ország meteorológiai szolgálata az érintett területekre.

Az elmúlt napokban annyi csapadék hullott, mint máskor fél év alatt.
Szám szerint ez legalább 100-400mm-nyi esőt jelent. A legrosszabb a helyzet az olasz területeken van, ahol kb. 1 héttel ezelőtt szintén nagy mennyiségű csapadék hullott.
A legtöbb kár Liguria és Toscana tartomány szenvedte el.
Sajnos halálos áldozata is van a rendkívüli időjárásnak, ugyanis már 6-an haltak meg. Több folyó már kilépett a medréből, s már házakat is víz alá kerített. A meteorológusok a következő napokra sem várnak javulást, ugyancsak legalább még 100mm eső várható, mely még nagyobb áradásokat, és károkat okozhat.

A csapadék 2000méter alatt eső formájában hullik, e szint fölött azonban havazásba vált át. Így az Alpok délnyugati területein egyes helyeken 130cm hó hullott, s további havazás várható. A legnagyobb gondot itt az okozza, hogy a melegebb levegőnek köszönhetően a hó nagyon vizes, s ez megnöveli a lavina veszélyt. Ráadásul a vizes hó nem kedvez a síelőknek, s a többi téli sportot űző embereknek sem. Meteorológusok azt jósolják, hogy néhol még 1 méter eshet, ami tovább növelheti a lavina veszélyt.

3000méter fölött azonban már nem vizes a hó halmaz állapota, hanem porhó hullik. Itt azonban kegyetlen hideg van, éjjelenként a tomboló hóvihar mellett akár -25°C-ig is lesüllyedhet a hőmérséklet.
Két hegymászó veszélybe is került emiatt, hisz a vihar előtt indultak útnak, amikor még felhő is alig volt az égen.
Mikor visszaindultak a csúcsról (Mont Blanc), már intenzíven havazott, s meg kellett állniuk, mert életveszélyes lett volna kint maradni a hóviharban. Ezért ástak maguknak egy menedéknek szolgáló üreget a hóba, hogy ne érje őket a vihar, s a dermesztő hideg.
A mentő alakulatok nem jutottak el hozzájuk, mert nem tudtak felszállni a helikopterek. Egy gyalogos csoport is indult a megmentésükre, de félúton nekik is vissza kellett fordulniuk. Azóta nincs hír róluk.A két hegymászó hogy 5. napja van fönt.

Az előrejelzési modellek jelenleg továbbra is nagy mennyiségű csapadékot várnak, 2000méter alatt esőt, e fölött pedig havat, így valószínűleg tovább súlyosbodik a helyzet! 


Tátrai Tibor Ádám
Információk a cikkben: sielok.hu
www.weatherperson.ucoz.com
                                        
Cikkünk frissülni fog az új információk beérkezésével!
Megtekintések száma: 338 | Hozzáadta:: tornado75 | Helyezés: 5.0/5
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  November 2011  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben