Szerda, 2024-05-01, 02:01
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2012 » Január » 13 » Ez történt ma - Januári hidegbetörés!
20:22
Ez történt ma - Januári hidegbetörés!

Ma hajnalban érkezett egy erős hidegfront, melyet már napok óta sok modell előrejelzett.
Az északnyugati szél sok helyen megerősödött, néhol viharossá fokozódott. Többfelé csapadékhullás is kísérte a frontot, több helyen volt eső, zápor, havazás, hózápor, hózivatar, jégeső(!).


Reggel már az ország nagy részén élénk vagy erős szél fújt. Csapadék ekkor még nem volt.
Délelőtt már szinte mindenütt erős, vagy viharos szél fújt, és néhol zápor, hózápor már előfordult.
Az igazi változás délelőtt 10-11 óra körül kezdődött, amikor egyre több zápor, hózápor pattant ki. Eközben néhol a szeles idő ellenére igazán kellemes volt a szabadban lenni Természetesen a szél rontott a hőérzeten. Hőmérsékleti szempontból Észak-nyugat Magyarország volt a leghidegebb, ahol mindössze 0/2°C volt

Déltől már az ország nyugati és középső területein sok helyen volt zápor, hózápor, havas eső. Hamarosan azonban néhány erősebb gócot dörgés, villámlás követett, tehát zivatartevékenység is volt - bár a ritkábbik formájában - hózivatar alakban jelent meg, és néha még kisebb jégeső (pl Szeged, Csongrád) is követte ezeket a csapadékmezőket. Hózivatarok leginkább a Bakony és annak körzetében alakultak ki, míg Győr környékén havazás volt. Az ország más részein intenzív záporok, hózáporok voltak, melyek - néhol( pl Északi-Középhegység) - igen gyorsan követték egymást.
Késő délután a Balaton térségére összpontosult egy csapadéktömb, és ott azóta is több helyen havazik, vagy hózápor van.

Mi várható?
A hidegfront mögött hideg, sarkvidéki levegő árasztja majd el a Kárpát-medencét. Ennek hatására az éjszakák nagyon hidegek lesznek, és gyengül a nappali felmelegedés, vasárnaptól több helyen 0°C alatt marad nappal is a hőmérséklet. Éjjelenként általában -5/-10°C lesz, néhol azonban -10/-15°C is lehetséges
A jövő hét elején több helyen lehet havazás, a hőmérséklet a negatív tartományban való tartózkodása miatt azonban ez porhó lehet, melyet az élénk szél könnyen felkap, és néhol hófúvás is lehet.Bár jelentős, országos havazásra még nincs nagy esély, azonban ahol esni fog, ott igazi téli idő várható.

A távolabbi kilátások szerint egy hétig biztosan marad a fagyos, téli idő, kisebb enyhülés 20.-a környékén várható, ez azonban nem lesz jelentős.

Tehát itt a tél, faggyal, széllel, és néhol hóval.
Megtekintések száma: 404 | Hozzáadta:: tornado75 | Helyezés: 3.7/3
Összes hozzászólás: 1
1 Akurunca01  
1 Spam
Na végre! smile smile

Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  Január 2012  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben