Szerda, 2024-05-01, 00:03
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2012 » Január » 11 » Betemetett a hó egy alaszkai kisvárost
21:33
Betemetett a hó egy alaszkai kisvárost
Az amerikai nemzeti gárda több tucatnyi tagja dolgozik megfeszített erőkkel azon, hogy kiszabadítson a hó alól egy alaszkai kisvárost. Cordovában összesen öt-hat méter hó esett az elmúlt két hónap alatt. Több helyen tetők szakadtak be a csapadék súlya alatt, családok estek a hó fogságába.



A mintegy 2000 lelkes településen a tél folyamán összesen több mint öt és fél méter csapadék esett, és szerdán újabb havazás volt. Cordovában és környékén több helyen tetők szakadtak be a hó súlya alatt, családok estek a hó fogságába, és lavinák zúdultak le. A városban a nemzeti gárda egységei ásnak közlekedő útvonalakat a hóba, hogy a város közintézményei - így a kórháza - működőképes maradjon. A mentőegységek hóolvasztó berendezést is használnak.

A hóhelyzetet súlyosbítja, hogy a hétvégén eső esett a városban, így az elnehezülő hóréteg egyre veszélyesebbé válik: egy vendéglő födéméről lecsúszott a hó és tönkretett egy fészert, egy banképületben összeomlott egy belső fal. Személyi sérülés nem történt.

A halászatból élő kisvárost télvíz idején csak vízi- és légiúton lehet megközelíteni. Most viszont lavinaveszély miatt a repteret le kellett zárni, a hajók pedig a heves széllökések miatt nem tudnak kikötni. "Azt mondhatom, jelenleg el vagyunk vágva a világtól" - mondta egy cordovai lakos a BBC-nek. "Ami igazán hiányzik, az a hólapát" - mondta a város szóvivője, Allen Marquette az Alaska Dispatch napilapnak.

Az ugyancsak alaszkai Nome körül befagyott a tenger, az aranyláz idején híressé vált városban fogytán vannak az üzemanyag-készletek. A Bering-tenger jegén az amerikai parti őrség egyetlen jégtörője próbál meg utat nyitni egy orosz tartályhajónak, amely csütörtökön talán eléri a bajba jutott települést. A hajó 4,9 millió liter fűtőolajat szállít a készletekből kifogyó városnak, mert a tél beállta előtt tervezett szállítmányt nem lehetett a célállomásra eljuttatni egy heves, késő őszi vihar miatt.

A jégtörő hajónak 91 centi vastagra hízott jégréteget kell áttörnie, ez csak úgy lehetséges, hogy a jármű ismételten hátramenetbe kapcsol - tudósít a BBC. Az amerikai parti őrség szóvivője, David Mosley azt közölte, hogy a két hajó kedd délutánra már 160 kilométerre megközelítette Nome-ot, és hétfőn 83 kilométert haladt. Ha a küldetés sikerrel jár, ez lesz az első két hajó, amelynek sikerül a legkeményebb télidőben utánpótlást szállítania Nyugat-Alaszkába.

A mentőakciót a bürokrácia is akadályozta, ugyanis jogfeladási határozatot kellett hozni arról, hogy a szállítmányt nem amerikai zászló alatt hajózva juttatják célba. Az olajat elvileg légi úton is le lehetne szállítani, de Nome-i illetékesek szerint rendkívül sokba kerülne.







Megtekintések száma: 398 | Hozzáadta:: Imi | Helyezés: 3.0/2
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  Január 2012  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben