Vasárnap, 2024-04-28, 14:58
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2011 » Július » 11 » 39 fok, árnyékban! Túrkeve az ország legforróbb települése
07:28
39 fok, árnyékban! Túrkeve az ország legforróbb települése

                                          

Szeged - Másfél fokkal dőlt meg az országos melegrekord: Túrkevén 39 fokot mértek – eddig és még melegedhet. 84 éves országos melegrekord dőlt meg a mai napon Túrkevén: 1927. július 11-én Szegeden az egyetem Egyetem utcai épületében mérték a legmelegebb hőmérsékletet, 37,5 fokot az országban.

A nyolc évtizedes rekord Túrkevén megdőlt: nem sokkal négy óra előtt 38,8 fokot mérték a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen. Asztalos István, a szegedi meteorológiai állomás munkatársa elmondta, ez a hőmérséklet még négy-öt tizedet emelkedhet.

– Ilyenkor egészen hat óráig nőhet a hőmérséklet – mondta a meteorológus, aki azt is megjegyezte: az előzetes várakozásokkal ellentétben Szegeden elmaradt a rekord, jelenleg „csak" 37 fok a hőmérséklet, azaz az országosból helyivé „silányult" melegrekord sem biztos, hogy megdől.

Este hat óra után a hivatalos adatok a következők: Túrkevén végül 39,1 fokig kúszott a hőmérő higanyszála, Szegeden eközben megállt 37 foknál. A kánikula miatt az átlagosnál 15-20 százalékkal több riasztás érkezett a mentőkhöz, tipikusan ájulásos rosszullétek miatt, de nem történtek drámai események - közölte az Országos Mentőszolgálatnál szóvivője. Győrfi Pál azt mondta: ez főként annak is köszönhető, hogy hétvégére esett a hőség, amikor az emberek jobban árnyékba tudnak menekülni. Felhívta a figyelmet arra, hogy aki csak teheti, maradjon árnyékban, hiszen nagyon meleg van, és nagyon erős a nap sugárzása. Az autózóknak pedig arra kell számítaniuk, hogy a kánikulában lassabb a reakcióidő, ez pedig balesetveszélyt jelent - emelte ki.

A szóvivő kitért arra is, hogy a hőségben tipikusan ájulásos rosszullétekhez hívják a mentőket, és a legtöbb esetben az érintettek már attól jobban lesznek, hogy a helyszínen az árnyékban lefektetik őket, nincs szükség kórházba szállításra. Idős szívbetegeknél - fűzte hozzá - fordulhat elő súlyosabb rosszullét, mert a harmadik kánikulai napra kimerülhetnek, őket kórházba kell szállítani.

Több a vízfogyasztás a fővárosban, de korlátozásra nem kell számítani

Az átlagosnál több vizet fogyasztanak a hőségben a fővárosiak, de a fogyasztás nem kiugró, a vízművek ennél nagyobb igényt is el tudna látni problémamentesen; nem kell vízkorlátozásra számítani. Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek szóvivője azt mondta: az átlagos vízfogyasztáshoz képest hozzávetőleg 30 százalékkal nőtt a hétvégi fogyasztás. Kiemelte: szombaton ez a mérték kisebb volt a péntekihez képest, vélhetően azért, mert többen elutaztak Budapestről a hétvégére. Szombaton 544 ezer köbméter vizet fogyasztottak a budapestiek, az átlagos fogyasztás idén egy nap alatt nem éri el a 450 ezer köbmétert - tette hozzá a szóvivő.

Tájékoztatása szerint az elhasznált vízhez képest lényegesen nagyobbak a rendelkezésre álló kapacitások, ha a szombati mértéknek a dupláját igényelné a város, talán nehezebben, de ennek is eleget tudnának tenni. A fogyasztás messze alatta van a kapacitásoknak.

Lévai Zsuzsanna hangsúlyozta: nem kell félni a fővárosiaknak semmiféle vízkorlátozástól.

A vízművek a budapesti Deák téren működtet vízosztó pontot, ott egy-egy pohár vizet kaphatnak az arra járók a ballonos vízből - mondta, hozzátéve, félliteres zacskózott vizet osztanak a város több forgalmas csomópontján. Kiemelte: a két akcióval szombaton több ezer liter víz fogyott.

37,9! Megdőlt az országos melegrekord is

A budapesti után megdőlt az országos napi melegrekord is, az 1927-ben Szegeden mért 37,8 foknál Pécsen szombaton délután egy tized fokkal magasabb, 37,9-es értéket mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek azt mondta, Budapesten szombaton 36,7 fok volt a legmagasabb hőmérséklet, ez 1,5 fokkal haladja meg az ezen a napon eddig mért rekordot.

Vasárnap szintén 38 fok körüli vagy annál magasabb hőmérsékletre lehet számítani, így nemcsak helyi rekordok dőlhetnek meg, hanem az országos melegrekord is - közölte.

Vasárnap tetőzik a hőség: 33-38 fok lesz

Az ország nagyobb részén túlnyomóan derült időre számíthatunk, de északon, északkeleten - főként vasárnap délután - helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, és zápor, zivatar is kialakulhat.

Szombaton napközben a déli, hajnaltájt az északnyugati szél a Kisalföld környékén megélénkül, egyébként többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, csak zivatar környezetében lehetnek erős vagy viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 33 és 38 fok között várható.


A kánikula napról napra fokozódik: a pénteki 34 fokos maximumot szombaton 2–3 fokkal haladja majd meg a hőmérséklet, vasárnap pedig még tovább emelkedik a hőmérők higanyszála.

A hétfőn érkező hidegfront is csupán annyit segít, hogy 31–32 fok közé mérséklődik a hőmérséklet. Az éjszakák sem hoznak enyhülést: vasárnap és hétfőn Szegeden 23–25 fok között várható a legalacsonyabb érték.

Az elmúlt két nyáron egyébként nem fordult elő, ami most valószínű, hogy 36 fok fölé melegedett volna a levegő hőmérséklete. Vasárnap pedig megdőlhet az ezen a napon valaha Szegeden mért melegrekord, az 1927-es 37,5 fok.

Megtekintések száma: 510 | Hozzáadta:: Imi | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  Július 2011  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben