Vasárnap, 2024-05-05, 20:01
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2011 » December » 15 » Támad a tél!!!!
17:12
Támad a tél!!!!
Hideg téli idő lesz a hétvégén, több fokos lehűlésre kell számítani. Szombaton az eső havazásba mehet át délnyugaton, a Dunántúli-középhegység és a Mecsek térségében. Jövő hét elején fagyni fog.

Pénteken melegfront érkezik északnyugat felől, amelynek csapadékrendszere péntek éjszaka vonul át Magyarország felett. Ezért estétől egyre többfelé várható eső, amely szombatra délnyugaton, valamint a Dunántúli-középhegység térségében és a Mecsek környékén havas esőbe, havazásba mehet át.

Kelet felé haladva egyre kisebb esélye lesz havazásnak. A csapadék mellett erős, olykor viharos szélre is számítani kell, helyenként a 70 km/órát is elérhetik a legerősebb széllökések.

Vasárnapra lecsendesedik az idő, felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakokra a nap is kisüt, és már csak elvétve alakulhat ki zápor, hózápor. A csúcshőmérséklet a pénteki 6, 11 fokról a hidegfront hatására a hétvégére 2, 7 fokig csökken, a jövő hét elejétől pedig megjelennek a keményebb éjszakai fagyok is.

A hétvége sem zajlik eseménytelenül Közép-Európa térségében. A melegfront miatt először Ausztria, Szlovákia térségében ered el az eső, az 1000-1500 méter feletti hegycsúcsokon havazás várható. A front szombatra éri el Ukrajnát és Romániát, ott is változékony, csapadékos időt okozva.

Sokakat megkínoznak a frontok

Mivel egymást érik hétvégén a frontok, ez az időjárási helyzet kisebb-nagyobb mértékben mindenki szervezetét megterheli. Fejfájás, súlyosabb esetben migrén is kialakulhat. A front ingerültséget, türelmetlenséget okozhat, csökken a koncentrálóképesség is. A szeles, hideg idő pedig nemcsak a reumatikus panaszokat erősítheti, de a meghűlés kockázatát is megnöveli. A téli félévben általában kevésbé szokás figyelünk a folyadékpótlásra, mint nyáron, pedig éppolyan fontos az év ezen szakában is. Ha valaki kevés folyadékot iszik, megnő a fejfájás esélye - amit esetleg fronthatásnak tulajdonít.

A természetes állóvizek még messze vannak a befagyástól, de szabadtéri mesterséges korcsolyapályák már üzemelnek. Most hétvégén vasárnap lesz a legmegfelelőbb idő, ha pár órát a friss levegőn szeretnénk tölteni. A szél akkorra már mérséklődik, és egy kis napsütésre is lehet számítani. A Dunántúl és az Északi-középhegység egyes részein pedig helyenként megmaradhat a hó, ezért a havat kedvelőknek jó alkalom kínálkozik egy kis szánkózásra vagy hógolyózásra.

Ilyen volt az idő a héten

Aktív ciklontevékenység jellemezte a héten Európa időjárását, amely a Kárpát-medencét is elérte, és mérsékelte a hónapok óta tartó szárazságot. Hétfőn általában borult volt az ég az országban, és a délutáni óráktól egyre többfelé eleredt az eső. A legtöbb csapadék a Dunántúl egyes részein és az Északi-középhegység térségében esett. Ekkor a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 13 fok között alakult, de a borultabb, csapadékosabb tájakon csak 2, 6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Kedd hajnalra már csak a keleti megyékben fordult elő kevés eső, de ott a front átvonulását követően sem szakadozott fel a felhőzet, egész nap felhős maradt az idő. Ezzel szemben nyugaton néhány órára kisütött a nap, egy közeledő melegfront miatt azonban délutántól megnövekedett a fátyolfelhőzet, ami véget vetett a zavartalan napsütésnek.

Szerda hajnalra többfelé képződött köd, a hőmérséklet pedig 0, 6 fokig süllyedt, sőt északon gyenge fagy is előfordult. Szerdán a Dunántúlon napos és erősen felhős területek egyaránt előfordultak , viszont a keletebbre élők nem voltak ennyire szerencsések. Ott borult, párás, helyenként ködös volt az idő napközben is. Csütörtökön egy hidegfront vonult át Magyarország felett, amely többfelé okozott esős időt, a déli megyékben egy-egy beágyazott zivatar is kialakult. Főként a délnyugati megyékben hullott nagyobb mennyiségű csapadék.

OMSZ
Megtekintések száma: 337 | Hozzáadta:: Imi | Helyezés: 5.0/2
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  December 2011  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben