Vasárnap, 2024-05-05, 11:49
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2011 » December » 24 » Keleten fehér - Nyugaton fekete - Ilyen a karácsony az országban
15:53
Keleten fehér - Nyugaton fekete - Ilyen a karácsony az országban
Már december elején felvetődött az emberekben, hogy milyen is lesz az idei karácsony?
Jogosan, hisz az elmúlt 2 évben igen eltérően alakult a karácsonyi időjárás a megszokotthoz képest - míg tavaly december 24-én 18°C-ot is mértek, 2 éve pedig heves zivatarok tomboltak (narancs riasztás volt kiadva) tomboltak, nem minden minden napi felhőszakadással.



Visszatérve a karácsonyra idén a modellek jó esélyt mutattak (már december második hetében) a fehér karácsonyra. Bár ez az esély a máig többször is elszállt, ám mára mégis bebizonyosodott: Fehér lett a karácsony - legalábbis az ország egyik részén. Kelet-Magyarországon sokfelé még havazik is, sőt még este is lehet hóesésre számítani. Nyugaton sajnos azonban fekete (vagy szürke) a karácsony, hó nélkül, és néhol még a nap is kisüt ami elég hangulatromboló ezen a szép napon.

Változékony idő...

Ahogy már írtuk Nyugat és Kelet között nagy a különbség, s nem csak csapadék szempontjából, hanem a hőmérséklet is döntően eltér a két említett országrészben. Míg Hajdú-Biharban többfelé -1/-3°C-ot mérnek, addig nyugaton többfelé +3/6°C van, és süt a nap.
A hóesés mellett azonban sajnos ónos eső, havas eső, és néhol kisebb eső is előfordul.
A csapadék halmazállapota gyorsan át válthat havazásból havas esőben, ónos esőbe, mely veszélyes a közlekedés szempontjából. Ezen változatos csapadékfélék leginkább a középső országrészben fordulnak előt, itt különösen vigyázni kell.

Mi okozza ezt?

Tegnap este egy ciklon melegfrontja érintette az országot, mely a magasban felmelegítette a levegőt, ennek hatására amikor a csapadék a felhőkből elindul, több rétegen is keresztülhalad, míg bizonyos részeken 0°C fölött van, addig máshol ez érték alatt a hőmérséklet, így egyszer megfagy, egyszer pedig felolvad a csapadék, így alakul kis az ónos eső.
Ma egy hidegfront érint bennünket, ez okozta a bőségesebb csapadékot, mely Nyugaton tisztító hatással van  - ott ugyanis felszakadozott a felhőzet. Keleten marad a borús, csapadékos idő.

Mi várható?

Karácsony első napján sokfelé kisüt a nap, és ezzel együtt a hőmérséklet is emelkedni kezd. Ez gyors hóolvadást okoz majd, így keleten is elkezdhet olvadni a hó. A hőmérséklet 3/7°C körül alakul.
Karácsony másnapján már nem lesz ilyen "meleg", egy kissé vissza esik a hőmérséklet, bár a maximumok ekkor 3/4°C körül alakul.
A folytatás sokkal csendesebb, nyugodtabb időjárást mutat és főként kedden nagy esély van hogy ország szerte ködös, párás idő van.
A hőmérséklet általában napközben 0/3°C körül, éjszakánként pedig -2/-5°C körül alakul.


A weatherperson csapata pedig
békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek!
Megtekintések száma: 420 | Hozzáadta:: tornado75 | Helyezés: 4.5/2
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  December 2011  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben