Péntek, 2024-04-19, 12:55
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2016 » Január » 10 » Érkezik a tél második támadása!
21:01
Érkezik a tél második támadása!

Térségünk időjárását jelenleg tőlünk északra elvonuló ciklon alakítja. Hatására több hullámban érkezik csapadék. Így például holnap, azaz hétfőn délutántól északnyugat felől újabb adag eső éri el hazánkat, amelynek következtében sokfelé kell számítanunk esőre, záporesőre, sőt délnyugaton ZIVATAR is lehet! Na, de időjárásunk ismét jelentős változás előtt áll. És ez természetesen Tél Tábornok számlájára írjuk a dolgokat.

Minek köszönhetjük ezt a téli fordulatot majd?

 

A legfrissebb modellszámítások alapján jövőhét utolsó munkanapján érne el bennünket egy mediterrán ciklon ami ismét többfelé okozna majd havazást. A csapadék mennyisége ismételten a ciklonpályától függ, mert futásról futásra a modelltérképek hol északabbra hol délebbre helyezik el. Tehát nagyon bizonytalan a helyzet. Viszont az jó hír, hogy a mediterrán ciklon kialakulását elkönyvelhetjük, csak ami épp nekünk fontos az a ciklonpálya. Mihelyst biztosabb információt mutatnak nekünk a térképek (~szerda, esetleg még csütörtök reggel) mindenkit fogunk tájékoztatni, hogy mire is kell felkészülni. Addig természetesen "tapogatózunk a sötétben"

 

A másik dolog amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy ennek a mediterrán ciklonnak a hátoldalán nagyon hideg levegő érkezne a Kárpát-medencébe. A ciklon elvonultával előreláthatólag átveszi az irányítást a tőlünk északra-északnyugatra elhelyezkedő anticiklon és észak felől iszonyatosan száraz, sarki hideg levegő árasztaná el a Kárpát-medencét. Ez az anticiklon természetesen derült, napos időt fog okozni és akkor többfelé akár -15°C-t is mérhetünk éjszakánként, sőt a fagyzugokban akár -20°C is "repkedhetnek" majd (~szombattól, vasárnaptól). Nagy lehet a napi hőingás, ugyanis nappalra -6, -2°C közé melegedne a levegő.

FIGYELEM! A lehűlés mértékét a 15-ei hótakaró erősen befolyásolhatja, ugyanis ha az ország nagy része behavazódik akkor akár éjszakánként többfelé -20°C is lehet majd, fagyzugokban (Zabar,Nyírlugos) ez-alatti értékeket is mérhet majd.

 

Térképekkel

 

Száraz, kis nedvességtartalmú levegő kedvezően hathat az erős éjszakai lehűlésre. Ezt láthatjuk a harmatpont térképen is.

 

A mediterrán ciklon helyzete a Kárpát-medence fölött.

 


Az anticiklon tovább folytatná a sarkvidéki eredetű légtömegek szállítását.

 

A képekre való kattintással nagyobb méretben is elérhetik a térképeket.

 

Térképek forrása: Meteociel, Weathercast

 
 
 
Megtekintések száma: 467 | Hozzáadta:: Imi | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  Január 2016  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben