Vasárnap, 2024-05-05, 21:04
Üdvözöllek Vendég | RSS

Amatőr meteorológusok oldala

Mini-chat
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Blog

Főoldal » 2011 » December » 22 » 2012. Világvége?
11:18
2012. Világvége?
2012. december 21. talán a máig leginkább ismert világvége-jóslat (kivéve persze azokat, amelyek "nem jöttek be"), noha még az alapjául szolgáló tények is csupán félreértelmezésen alapulnak. Ennek ellenére egész könyvek, cikkek, sorozatok, dokumentum- és egész estés színes, néha 3-dimenziós filmek sora dolgozta fel ilyen-olyan szemszögből a neves dátumot, leginkább a mozilátogatók (és persze a hollywoodi producerek) nem kis örömére.

A jóslat szerint 2012. december 21-én a világ - legalábbis ahogy mi ismerjük - valamiféle szörnyű, ám látványos katakizma következtében megsemmisül; tűzvész, árvíz pusztít majd, földrengések vagy becsapódó meteorok egész sora végez az emberiséggel (vagy amelyik éppen jobban mutat a legújabb, 3D-s LED televíziók agyonreklámozott kijelzőin).

Honnan ered a jövendölés?

Bár bizonyos források távol-keleti számmisztikát is említenek, a legismertebb ok az ősi, ám nagy tudású maja civilizáció naptárjának vége. Pontosabban - az abban leírt legnagyobb ciklus vége, amely az említett napra esik. Ebből aztán könnyű volt levonni a bulváros következtetést - a naptár vége az bizony a világ végét is jelenti. Miért is? Kétségtelen, hogy a Maják döbbenetesen fejlett matematikai és csillagászati ismeretekkel rendelkeztek; évekkel, sokak szerint évszázadokkal előre meg tudták határozni a hold- és napfogyatkozások, különlegesnek látszó csillagállások időpontját. Való igaz, hogy a legnagyobb ciklus végének a napján is adódik ilyen különleges csillagállás (a Maya hitvilág szempontjából); de hogy ez bármilyen érzékelhető hatással lenne civilizációnkra, az több, mint kétséges.

Bár a világvége-modellek futásai most még eléggé széttartóak, majdnem biztosan kijelenthetjük, hogy elszórtan semmi - de néhol akár valami is előfordulhat. Mindemellett a főfutás és a kontroll-futások meglepően egységesen csütörtök és szombat közé helyezik a vélt, vagy valós világvégét, így jó eséllyel kijelenthetjük, hogy az pénteken fog (vagy nem) bekövetkezni. Fellélegezhetünk ugynakkor, mivel igen csekély az esély, hogy ez a péntek 13-ára essen; és Halloween is várhatóan korábban lesz jövőre. 

Most akkor, lesz bármi is jövő december 21-én?

Komolyra fordítva, igen, lesz - méghozzá olyasmi, ami komoly hatással lehet civilizációnkra. Ez azonban nem az adott dátumhoz kötött, hanem egy természetes (és tudományosan is megalapozott) folyamat része - az aktuális, 11 évenként ismétlődő naptevékenységi ciklus ezidőtájt közelít majd becsült maximumához.

És van rá okunk hinni - lehetséges, hogy ez a naptevékenységi maximum nagyságrendekkel behatóbb módon fog hatni a Föld társadalmi-gazdasági működésére, globális értelemben. Nem feltétlenül azért, mert "durvább" vagy intenzívebb lesz, mint a korábbiak - hanem azért, mert egyre jobban függünk olyan, evidensnek tekintett technikai, infrastruktúrális eszközöktől, mint például a GPS navigáció vagy még prózaibban - a stabil elektromos hálózat. És van rá okunk hinni - lehetséges, hogy ez a naptevékenységi maximum nagyságrendekkel behatóbb módon fog hatni a Föld társadalmi-gazdasági működésére, globális értelemben. Nem feltétlenül azért, mert "durvább" vagy intenzívebb lesz, mint a korábbiak - hanem azért, mert egyre jobban függünk olyan, evidensnek tekintett technikai, infrastruktúrális eszközöktől, mint például a GPS navigáció vagy még prózaibban - a stabil elektromos hálózat. Ezzel a jelenséggel hamarosan megjelenő cikksorozatunkban részletesen foglalkozunk majd - és ezzel kapcsolatos megleptés is várható oldalunkon érdeklődő nézőink számára.


Tehát így összegezve Világvége nem lesz!

Időkép

Megtekintések száma: 414 | Hozzáadta:: Imi | Helyezés: 2.0/3
Összes hozzászólás: 1
1 letti16  
1 Spam
nem is lesz, hülyeség

Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Keresés
Naptár
«  December 2011  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Copyright Imi© 2024 Minden jog fenntartva!
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben